Грешна диагноза и неправилна употреба на лекарства убиват милиони

32

Грешната диагноза и неправилната употреба на лекарства са сред водещите причини за увреда или смърт на пациентите. Това се казва в анализ на Световната здравна организация, която определи 17 септември за Световен ден за безопасност на пациентите.

Опасни здравни грижи са причина за 2,6 милиона смъртни случая годишно, само в страните с нисък и среден доход. Повечето от тези смъртни случаи могат да бъдат избегнати. „Никой не трябва да бъде наранен, докато получава здравни грижи. И все пак, в световен мащаб най-малко 5 пациента умират всяка минута заради опасни грижи“, заяви д-р Тедрос Адханом Гебрейес, генерален директор на СЗО. По думите му има нужда от култура за безопасност на пациентите, която насърчава партньорството с тях, докладването и ученето от грешки, и създава среда без вина, в която здравните работници са овластени и обучени да намаляват грешките.

Според данните на СЗО, четирима от всеки десет пациенти са увредени по време на първична и амбулаторна медицинска помощ. Най- грубите лекарски грешки са от неправилна диагноза и неадекватно медикаментозно лечение, а около 25% от пациентите загиват в резултат на усложнения, възникнали след операция.

„Увреждането на пациента в здравеопазването е неприемливо“, категорични са от СЗО и призовават за спешни действия от страна на държави и партньори по целия свят, за да се намали вредата за болните. „По-голямото участие на пациента е ключът към по-сигурната грижа. Ангажирането на пациентите може да намали тежестта на вредата с до 15%, спестявайки милиарди долари всяка година“, отбелязват още от СЗО.

Утре и у нас ще бъде отбелязан Световния ден за безопасност на пациентите, със специално събитие-дискусия в обновената аудитория на столичната АГ-болница „Майчин дом“.

Материалът Грешна диагноза и неправилна употреба на лекарства убиват милиони е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.