Голямата опасност през лятото ще е западнонилската треска

31

Най-голямата опасност за хората през това лято ще е западнонилската треска, предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния институт по заразни и паразитни болести. „Заразата се пренася от обикновените комари“, уточни той пред Дарик. По думите му през последните два месеца се наблюдава завишаване в броя на вирусните възпаления на централната нервна система. В същото време хората не трябва да се притесняват от тигровия комар, който макар и разпространен в южните ни черноморски курорти и в крайдунавските общини, не пренася тропически вирусни инфекции.

За вируса на западнонилската треска, пренасян от обикновените комари, предупреждават от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. „Предпазването от него означава избягване на места с комари, както и лични предпазни средства като репеленти и комарници. Вирусът може да причини мозъчно възпаление и е особено опасен за възрастните хора, при които в над 10% от случаите това завършва със смърт“, обясни проф. Кантарджиев. Той напомни, че през миналата година у нас е имало 15 случая на западнонилска треска, двама от заразените са починали. „Това, което ме плаши, че в последните два месеца, по данни на Националния център, имаме около 40% увеличаване на възпаляванията на централната нервна система“, добави специалистът.

По думите му пръскането срещу комари в крайдунавските общини, предприето в средата на този месец, би имало много по-голям ефект, ако се комбинира с обработване на заблатените райони през пролетта. „Мерките започват още в края на март месец – преди разлистването на дърветата, тогава са най-ефективните мерки за намаляването количеството на комарите. Ако всичко това се комбинира с унищожаването на комарите във водоемите, тогава резултатите ще са много по-големи“, допълни проф. Кантарджиев.

Той обясни още, че внесеният преди няколко години у нас тигров комар не пренася тропически вирусни инфекции. „Към момента този вид комар е наличен в повечето градове по южното Черноморие и в крайдунавските региони. Такъв обаче няма в София и в областните градове с по-голяма надморска височина. За разлика от нашенските комари, тигровият е по-дребен, хапе по краката, защото лети ниско“, посочи директорът на НЦЗПБ.

Материалът Голямата опасност през лятото ще е западнонилската треска е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.