Гинеколог от „Дева Мария“ е лекар на годината

44

Доц. Георги Хубчев стана лекар на годината. Гинекологът от Русе, който обаче оглавява АГ-отделението на бургаската болница „Дева Мария“, бе отличен по време на официална церемония по раздаване на Медицинските Оскари. За цялостен принос в развитието на медицината пък статуетка получи проф. Александър Чирков.

лекар на годината

По две награди си разделиха столичните болници „Пирогов“ и „Александровска“. Спешният институт взе статуетка благодарение на доц. Венелин Герганов, който оперира едновременно в Германия и България, както и на шефа на УНГ-клиниката си д-р Асен Меджидиев, който е основател на програмата „Детско здраве – Пирогов“. „За около 7 години сме прегледали над 10 500 деца“, обобщи д-р Меджидиев. Той изрази радостта си, че във времето екипът се увеличил и към детските хирург, травматолог, уролог и УНГ са се присъединили очен лекар, кардиолог, неврохирург, специалист по образна диагностика и анестезиолог.

лекар на годината
Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и шефът на СЛК д-р Асен Меджидиев

Две докторки пък занесоха Оскарите в УМБАЛ „Александровска“. Д-р Зоя Кунева бе обявена за кардиолог на годината. Тя има 30 години стаж зад гърба си и в момента ръководи отделението по неинвазивна диагностика към Клиника по кардиология на „Александровска“.

лекар на годината
Д-р Зоя Кунева
лекар на годината
Проф. Силвия Чернинкова

Проф. Силвия Чернинкова бе отличена със статуетка и грамота „Best consulting” за значими постижения в областта на невронауките. Тя има две клинични специалности – неврология и офталмология, както и лиценз по невроофталмология. Специализирала е в Германия и Великобритания. Понастоящем е професор в Катедра по неврология към Медицински университет – София и завежда Отделение по имуно-възпалителни заболявания на периферната нервна система, невродегенеративни заболявания и епилепсия в Клиника по нервни болести на УМБАЛ „Александровска”.

лекар на годината
Във високотехнологичната болница „Сърце и мозък“ работят над 100 лекари, които за една година са спасили над 9000 пациенти.

Болница на годината обаче стана лечебно заведение извън София и това е плевенската „Сърце и мозък“, а д-р Петър Узов, който работи там получи Оскар за иновативен млад лекар. За медицински инвестиции приз взе друга болница извън столицата – МБАЛ Уни Хоспитал – Панагюрище. Клиника по неврохирургия на УМБАЛ „Св.Иван Рилски“ – София пък получи статуетка за професионализъм.

лекар на годината
Д-р Николай Брънзалов

Личен лекар на годината стана д-р Николай Брънзалов, специалната награда на пациентите е за д-р Захари Захариев, а тази за онколог – за д-р Майя Милева. Приз за лекар с грижа в лечението на пациенти с ХИВ взе д-р Нина Янчева, за принос в развитието на лечението на вродените коагулопатии в България Оскарът отиде при проф. Тошко Лисичков, докато за иновации бе отличен д-р Илиян Шандурков от Очна Клиника Вижън – София.

Статуетка имаше и за националния омбудсман Мая Манолова, като тя бе наградена за обществената си подкрепа към медиците и най-вече мощното рамо, което даде на сестрите в справедливите им протести.

Материалът Гинеколог от „Дева Мария“ е лекар на годината е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.