Facebook ще блокира фалшивите здравни новини

35

Facebook обяви, че ще засили контрола на публикациите, които са на медицинска тематика. Материали, които обещават чудотворни лечения или разпространяват невярна информация за здравето и ваксините ще бъдат ограничени и няма да достигат до много потребители. В това число ще попаднат и рекламите на хапчета за отслабване, съобщава Digital Trends.

„Знаем, че хората не харесват публикации, които търсят сензации, а подвеждащото съдържание на здравна тематика е особено вредно за нашата общност“, коментира Травис Йех, продуктов мениджър на Facebook. Реакцията на компанията идва на фона на публикация на вестник Wall Street Journal, че Facebook и YouTube са заливани от подобни публикации и клипове, които обещават чудотворни лечения на тежки болести.

Софтуерните инженери ще изградят алгоритми, които да идентифицират фразите, които са типични за подвеждащото съдържание или за опитите да се рекламира дадено лечение. Целта на компанията е постепенно да ограничи разпространението на тези публикации до потребителите и да ги замени с коректна информация.

Йех предупреждава собствениците на здравни страници също да обърнат внимание на публикациите, които споделят. Коректните публикации няма да бъдат ограничавани, но тези, които попаднат в критериите за сензация, особено на здравна тематика, ще бъдат блокирани. От компанията уточниха, че веднага, след като дадената страница спре да пуска такива публикации, разпространението ѝ до потребителите ще бъде възстановено.

Мярката е продължение на започналата по-рано тази година битка срещу антиваксърите. През март Facebook обяви, че започва подобно ограничаване на публикации, които разпространяват невярна информация за ваксините.

Материалът Facebook ще блокира фалшивите здравни новини е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.