Ендометриозата e причина за безплодие при 1/3 от жените

38

Ендометриозата e причина за безплодие при 1/3 от жените с репродуктивни проблеми, алармира завеждащият Медицински център „Майчин дом“ д-р Иван Диков по повод инициативата на фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” за познаваемост за болестта. По думите му, ако се лекува навреме, ендометриозата може да не попречи на дамите да заченат.

„Често обаче болестта се пренебрегва или остава незабелязана от специалистите. Симптомите на дискомфорт и болки в корема могат да се сбъркат с болезнена менструация, а по този начин диагнозата се забавя много, когато жената вече среща трудности да забременее“, посочи д-р Диков. Заболяването се характеризира с наличието на жлези и съединителна еднометриална тъкан извън матката, което води до хроничен възпалителен процес. „Лечението се покрива от НЗОК за период от шест месеца, а медикаментите действат добре и гарантират почти сигурна възможност за забременяване в първите две години след терапията“, обясни още д-р Диков.

Ако лекарствата не помогнат се преминава към операция, която цели премахване на ектопичните ендометриозни огнища. Неголемите огнища, разположени в малкия таз, могат да бъдат коагулирани и по лапароскопски път.

В България не се води регистър на болните от ендометриоза, но се смята, че всяка десета жена страда от този проблем. Световната статистика сочи, че това е третата по честота причина за безплодие при жените. По данни на д-р Диков при 40% от засегнатите с доказана диагноза в напреднал стадий болестта води до тежки репродуктивни затруднения и стерилитет. В комбинация с тенденцията за раждане във все по-късна възраст и цялостния спад на раждаемостта, заболяването придобива социални измерения, които налагат то да бъде по-добре познато и да бъде задължителна част от женската профилактика.

„Майчин дом“ е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Тя е единствената АГ болница с комплексна услуга за женско здраве и профилактика на бременността,  включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове за диагностика на вродени генетични заболявания на плода, ръководени от Национална генетична лаборатория.

Материалът Ендометриозата e причина за безплодие при 1/3 от жените е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.