Едва 41 пациенти спасени с трансплантация за година и половина

50

Едва 41 пациенти са били спасени с трансплантация у нас от началото на 2018 г. до май тази година. Данните са на Агенцията по трансплантации, която вече е част от „Медицински надзор“. За този период са реализирани общо 19 донорски ситуации, като от началото на 2019-а те са едва 3. С органите на починалите са били спасени 22-ма пациенти, нуждаещи се от нов бъбрек, 14 души в крайна фаза на цироза са получили черен дроб, а на 5 човека е присадено сърце.

Статистиката беше изнесена по време на воден флашмоб в подкрепа на донорството и трансплантациите, който се проведе във Варна. Изпълнението бе на момичетата от отбора по синхронно плуване „Албатрос“–Варна и е част от информационна кампания, посветена на донорството и трансплантациите, която се провежда със съдействието на Astellas и с подкрепата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, УМБАЛ „Св. Марина“ Варна, МУ-Варна, Община Варна и medconsult.bg. В края на изпълнението, което завърши с голямо сърце, във въздуха полетяха червени балони в памет на донорите с техните имена.

трансплантация

УМБАЛ „Св. Марина“ е сред водещите в страната болници по реализирани донорски ситуации. За периода 2005 г. – 2018 г. те са били 48, като благодарение на тях над 230 пациента са получили втори шанс. На събитието присъстваха трансплантирани пациенти от цялата страна, както и проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на „Св. Марина“.

„Трансплантацията на органи е от жизненоважно значение за лечението и качеството на живот на пациенти, живеещи с различни състояния, които засягат черния дроб, бъбреците, сърцето, белите дробове и др. Основна идея на кампанията е хората да познават значимостта от донорството, за да може всеки да направи съзнателен и информиран избор, ако изпадне в ситуация, в която трябва да вземе решение за даряване на органите на свой близък“, посочи проф. Платиканов.

Трансплантациите са едно от чудесата на съвременната медицина, благодарение на което стотици хора по цял свят, за които това е единственото възможно лечение, получават шанс да живеят. Чакащите у нас за нов орган са над 1150, но поне още 4000 пациенти с бъбречна недостатъчност изобщо не са в листата.

Материалът Едва 41 пациенти спасени с трансплантация за година и половина е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.