Е-цигарите не са опасни, ако знаем какво има в тях

40

Е-цигарите не са опасни, ако знаем какво има в тях, категоричен е проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра Фармакология, фармакотерапия и токсикология. „При всички случаи, които са регистрирани само в САЩ и никъде другаде, в които се говори за нов вид болест на белия дроб, причинена от електронни цигари, говорим за необявени съставки.  Като тетрахидроканабинол, т.е. те са съдържали масла с тетрахидроканабинол и освен това като агент, като помощно вещество в случая е бил използван токоферил ацетат или иначе казано витамин Е. Когато пием витамин Е като добавка и като се мажем с крем, там нещата са различни и той е безкрайно полезен, но когато през едно устройство за вапоризиране той попадне в белия дроб, най-вероятно, тъй като е изключително хидрофобно, т.е. липофилен – обича мазнини, а не води, във водната среда там той става на едни капки, които вероятно се приемат от клетки, наречени овеларни макрофаги и това води до състояние, чиято клиничната картина прилича на пневмония. Всъщност това е един стерилен пневмонит, нещо, което прилича на пневмония, но няма изолирана бактерия. И това всъщност е реакция на нашия неспецифичен имунитет срещу тези вредности. В други от тези устройства е установено наличие на течен парафин, а това са все вещества, които са изключително нехарактерни за нашия бял дроб, но попадат там. Във всичките лаважи на бял дроб от тези случаи в САЩ на заболели и починали са били установени високи концентрации токоферил ацетат. И освен това се касае за много малко производители и то не от сериозните производители, а по-скоро от неща, които хората купуват на улицата или по интернет“, обясни проф. Момеков пред БНР.

е-цигарите
Проф. Георги Момеков

„В медицината се нарича идиосинкразия или нещо крайно рядко. Какво имам предвид – говорим за около 380, ако не ме лъже паметта, случая в САЩ. Можете да си представите какъв е пазара на електронни цигари в една страна с популация около 300 млн. души и страшно много пушачи. И то над десетгодишна история на употреба на подобни продукти и изведнъж в последните една-две години се заговори за това нещо. Да има и смъртни случаи, но други страни, в които има пак огромен пазар, няма нито един регистриран случай, просто защото регулацията на тези продукти е крайно сериозна. Например във Великобритания, една страна също с много сериозна документация за употребата на е-цигари, но и с прекрасна тежка регулация на всичките тези продукти, чийто химичен състав е обект на проследяване, там нямат такива случаи. Така че по-скоро не бива да преписваме тази нова болест на белия дроб на електронните цигари въобще като тип продукти, а на конкретни марки и необявени съставки“, допълни фарамокологът и в типичния си стил онагледи истерията с думите: „Това, че някой някъде е ял кюфте, в което нещо се е случило след това, не означава че трябва да спрем да ядем кюфтета“.

Относно продуктите с нагряване на тютюн, които нямат нищо общо с е-цигарите, проф. Момеков отбеляза, че специално IQOS вече имат разрешение за продажба в САЩ, минавайки много тежка процедура в Американската агенция по храни и лекарства. „Това е една брутално тежка система. Толкова тежка, че даже нови ценни потенциално молекули за лечение на болести, не могат да стигнат до пазара, защото съотношението полза-риск, според тях, не е добро. Така че хубавата новина е, че специално на американския пазар ще се наложи на всички производители да минат през същата процедура, говоря и за електронните цигари, а това ще създаде механизми да се намалят рисковете в бъдеще“, коментира още проф. Момеков.

По думите му при един пушач, който е пушил дълго време, има множество рискове – от ХОББ, канцерогенеза, сърдечно-съдови рискове. Като спре да пуши тези рискове не изчезват, а намаляват. „Вероятно, ако човека не спре да пуши и премине на алтернатива, този риск ще намалява доста по-плавно, отколкото би намалявал ако спрем да пушим, но все пак ние ще имаме редукция на риска, защото риска от тютюнопушенето е функция на химическите нокси, които се съдържат в тютюневия дим. Когато ние ги елиминираме чрез алтернативните продукти, при които няма изгаряне и съответо дим, това означава, че ние ще редуцираме рисковете. Никой не е казал, че тези продукти са полезни, по-скоро ние сме убедени на този етап, че те са по-малко вредни, и то не само за пушача. Тук е важно, че се намалява и пасивното пушене“, категоричен е проф. Момеков.

Според проф. Борислав Георгиев, ръководител на клиника по кардиология в НКБ, именно предлагането на алтернатива на пушачите, които не искат или не могат да се откажат от вредния навик, е ключово за намаляване на рисковете от развитието на различни болести.  „Ние обясняваме вредата от хипертонията, но даваме и хапчета. Ние обясняваме вредата от холестерола и даваме хапчета. А за тютюнопушенето обясняваме вредата от него и не даваме нищо, само казваме „Спрете да пушите“. Проблемът е, че хората казват „Да, да, добре“ и много малка част преустановяват да пушат. Дори от преживелите инфаркт, едва 30 %  спират цигарите“, заяви кардиологът. Той подчерта, че няма няма медицинска общност, която да стимулира тютюнопушенето, но за хората, които искат да намалят вредата и не могат да откажат цигарите, електронните и бездимните продукти са алтернатива.

е-цигарите
Проф. Борислав Георгиев

„Трябва да се прави разлика между електронна цигара и продукт без нагряване. Защото такава има, макар много хора да вярват, че всяко нещо, което не е горяща цигара е електронна цигара. Това не е вярно. Е-цигарата като концепция е в разтворител да се сложи никотин, да имитира пушенето, т.е. излиза пара от устата на човека и се имитира нещо като дим и той получава никотина си. Това не е тютюн, това е никотин. Теоретично две от причините човек да пуши са заместени – да усеща, че пуши и да има никотин. И няма никакъв проблем с електронната цигара, намалява се риска със сигурност, но само ако, както каза проф. Момеков, те са под регулация и има изискване да се обяви съдържанието на този патрон, в който се разтваря никотина“, обясни проф. Георгиев.

За разлика от е-цигарите, бездимните тютюневи изделия са цигара. Те съдържат тютюн, без обаче той да се подлага на горене. „Правени са страшно много експериментални и неклинични, както и клинични наблюдения и проучвания, които доказват, че вредните токсични вещества и вредните ефекти върху съсирването, върху липидите и т.н., намаляват с над 90%. Човек издишва пара, но тази пара е безвредна за околната среда и другите хора. Или иначе казано нямаме пасивно пушене. „Правени са изследвания в затворено помещение и консумацията на 10 такива цигари в продукт с нагряване е по-малко вредно, отколкото горенето на една-две ароматни пръчици или правене на фондю. Което означава, че нито ще забраним фондюто, нито ще забраним ароматните пръчици, но препоръката при тези проучвания е просто проветрявайте стаите. Така при едно добро проветряване може на затворено помещение да се консумират този тип изделия, без да вредят на околните, т.е. премахва се вредата на пасивното пушене. А вече активното или вредностите върху пушещият намаляват с над 90%“, категоричен е кардиологът.

Материалът Е-цигарите не са опасни, ако знаем какво има в тях е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.