Джипитата ще дават до 7 дни болничен

34

Личните лекари ще могат да дават до 7 дни болничен. Това предлага правителството като мярка за справяне с фалшивите болнични. Освен това, по границите ще ни проверяват дали когато излизаме от страната не се водим в болнични. Предлаганите мерки са част от приетия от правителството анализ за причините за увеличаване на броя на болничните и на изплащаните средства.

Предлага се още, ако втора лекарска комисия докаже, че съответният човек не е действително болен, болничният да се отмени, а лекарят, който го е издал, да бъде санкциониран. НОИ пък няма да плаща болничният, ако пациентът не се яви, а е призован за втора проверка в ЛКК.

Друго предложение е да се намали допустимият срок на болнични, издавани от лекарска комисия, от 30 на 20 дни, а този от джипито да е седем вместо досегашните 14 дни без прекъсване, като в рамките на годината личният лекар ще има лимит от болнични дни за едно лице не повече от 20.

За бизнеса се предлага, ако има сключен договор с лечебно заведение, да може да изпраща на повторен преглед болния в него, ако се съмнява за злоупотреба.

Освен това се предлага граничните служби да имат достъп до регистъра на болничните и при излизане от страната да правят проверки, като подават информация към НОИ, ако човекът в момента е в болнични. Припомняме, вчера от НОИ обявиха, че издадените листа за временна нетрудоспособност по време на коледните и новогодишните празници са дори по-малко, отколкото през останалите дни на декември.

Правителството даде срок от един месец, в който предложенията да се обсъждат с бизнеса и синдикатите, но е категорично, че няма да има дни, които да не се заплащат на болните. Но пък на практика със сега предложените мерки се намалява наполовина разрешения болничен.

За 8 години парите за болнични са нарастнали с 83,2%. 0 от 253 млн. лева през 2010 г. до 463 млн. лева през 2018 г. Пълният текст на анализа е достъпен на интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg) в рубриката „Статистика и анализи”/“Анализи”/“Други“.

 

Материалът Джипитата ще дават до 7 дни болничен е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.