Двама заминават за трансплантация на бял дроб във Виена

48

Първите двама пациенти от чакащите за белодробна трансплантация заминават за Виена на 2 април. Там ще им бъдат направени изследвания и след това ще се реши как да продължи лечението им, съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред бтв. По думите му това е станало възможно след като през януари беше подписано споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във виенската болница.

„Пациентите първо преминаха през ВМА, за да се определи в какво състояние са и да се реши точно кои от тях ще заминат. Предстои да бъдат оценени в Клиниката по белодробна хирургия на Университетската болница в Австрия дали са годни за операция. Тези, които могат да бъдат трансплантирани, ще бъдат включени в листата на чакащите, но ще могат да бъдат оперирани при наличието на органи. Предвидено е при първа възможност за Виена да заминат още трима души“, посочи още Ананиев.

Здравният министър уточни, че извършването на белодробни трансплантации у нас ще бъдат възможно в края на 2020 г., тъй като в момента тече обучение на български специалисти в Австрия.

„Създадена е необходимата организация за лечение на спинална мускулна атрофия у нас“, съобщи още Ананиев. По думите му 4 клиники имат готовност да извършват лечението. „Вчера говорих с директора на Александровска болница, той може още днес да започне лечение по тази болест, осигурено е необходимото финансиране – имаме добри взаимоотношения с фармацевтичната фирма, осигурени са дори 12 ампули на склад, имаме 4 дечица, които чакат терапията”, обясни министърът.

Материалът Двама заминават за трансплантация на бял дроб във Виена е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.