Двама от трима онкоболни живеят над 5 години

45

Двама от трима онкоболни живеят над 5 години, благодарение на модерните лекарства и методи за диагностика и лечение. Това стана ясно по време на форум, посветен на иновациите в онкологията.

„В последните години се осъществява революция в онкотерапията, от смъртоносна диагноза ракът се превръща в хронично заболяване и освен, че преживяемостта се увеличава, 75% от подложилите се на адекватно лечение се връщат на работа“, заяви д-р Красимира Чемишанска, председател на УС на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM). Тя подчерта, че организацията им продължава диалога с институциите в търсене на подобрен достъп до иновативни терапии и алтернативни начини за финансиране.

„Над 5000 генни терапии се разработват в момента, 25% от тях са в областта на онкологията. Разработката на ново лекарство може да стигне до 4,5 млрд. евро“, съобщи д-р Светослав Ценов, зам.-председател на УС на ARPharM.

„Днес като лекари имаме възможности,за които доскоро не смеехме и да мечтаем. В България за 10-15 г. прескочихме цяла епоха – и като оборудване с апаратура, и като начин на мислене в онкологията. Длъжници сме все още по отношение на интегритета на предлаганата услуга“, каза проф. Николай Габровски, зам.-председател на БЛС.

Депутатът и член на здравната парламентарна комисия доц. Лъчезар Иванов пък похвали усилията на държавата и НЗОК. „Онкозаболяванията са приоритет, държавата отдели 8,5 млн. лв. за нова апаратура в периода 2015-2019 г. Разходите за онколекарства са увеличени от 245,9 млн. лв. през 2015 г. на 416,1 млн. лв. за 2018 г.“, обясни той. „Достъпът на българските пациенти до иновативни терапии е затруднен, а ако не се вземат необходимите регулаторни решения, 2020 г. ще е тежка година без иновации, контрира обаче Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM. По думите му желанието на здравните власти да контролират какво да изписват лекарите чрез принципа за разходоефективност не е добър за пациентите. „Трябва да се акцентира върху проследяването на ефективността на терапиите, базирано на научни методи“, даде алтернативен механизъм за контрол Денев.

В момента онкоболните у нас са над 350 000, като близо 27 % от пациентите са с рак на гърдата. Значителен напредък се отбелязва именно при лечението на тази локализация. Макар у нас 5-годишната преживяемост все още да е по-ниска от средната в ЕС. Българките с рак на гърдата, които живеят над 5 години след поставянето на диагнозата, са 72,8%, докато в Европа този процент е 83,8.

Материалът Двама от трима онкоболни живеят над 5 години е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.