Двама мъже получиха „нови“ бъбреци в „Александровска“

41

Двама мъже с хронична бъбречна недостатъчност получиха „нови“ бъбреци в УМБАЛ „Александровска“. Трансплантациите станаха възможни, след като близките на 33-годишна жена от София, изпаднала в мозъчна смърт след хеморагия, дадоха съгласие органите й да бъдат присадени на нуждаещи се пациенти.

Единият от тях е 30-годишен столичанин, който все още не е на хемодиализа. Това, според лекарите, е най-добрият вариант за трансплантирания, но много рядко болните получават такъв шанс. Обикновено се налага да чакат бъбрек с години. Вторият пациент на „Александровска“ например от две години е на диализно лечение, преди днес да бъде повикан за присаждане. Той е на 63 години и е от София. За него това е втори шанс да получи бъбрек, но първия път, когато е бил поканен, не се е стигнало да интервенция поради проблеми от страна на сърдечносъдовата система. Двамата реципиенти са показали най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 7 поканени от листата на чакащи, уточниха от лечебното заведение.

В момента двамата трансплантирани са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на Александровска болницата.

Екипът на лечебното заведение изказва искрени съболезнования на близките на починалата жена и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

От началото на годината в УМБАЛ „Александровска“ са направени общо 14 бъбречни трансплантации – 8 от трупен и 6 от жив донор. Всичките са били успешни.

Материалът Двама мъже получиха „нови“ бъбреци в „Александровска“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.