Дрон достави бъбрек за трансплантация

29

Учени от Университета в Мериленд успешно доставиха с дрон бъбрек за трансплантация. Това е считано за огромен пробив, който може да преобърне света на медицината и да спаси много човешки животи.

Органът прелетя 4,5 км за по-малко от 10 минути, от Центъра за разпространение на органи на фондация „Живо наследство“ до болницата на университета в Мериленд. Трансплантацията се състояла на 19 април, като бъбрекът е присаден успешно на 44-годишна пациентка, който прекарал цели осем години от живота си на диализа. Доставянето на човешки орган по този начин се извършва за първи път в света.

Лекари и инженери от университета на Мериленд работят заедно, върху създаването на специален дрон, който да пренася органи за трансплантации. Докато жизненоважната пратка пътува към болницата, учените проследяват полета й, като поддържат връзка с чакащите лекари. Полицията пък е затворила улиците, над които е трябвало да прелети дронът.

Всяка секунда е от значение по време на процеса на трансплантация. Закъснението дори с час, което е доста често срещано, може да превърне органа в негоден, а от това зависи дали пациентът ще живее или не. Миналата година в САЩ са изхвърлени 2700 бъбрека, защото не са стигнали навреме до пациентите.

При полета дронът използва стандартната кутия за транспортиране на органи, но оборудвана със система, която е разработена, така че да може да се проследява не само местоположението, но и „медицинското състояние“ на органа, който трябва да бъде доставен. „Открихме по- малко вибрации и температурни колебания, отколкото ако бяхме пренесли органа по друг начин“, разказва Матю Скасеро, директор на програмите за безпилотни летателни системи.

Смята се, че след 3 до 5 години дроновете ще станат надеждно средство за пренасяне на органи и на далечни разстояния. Сега трансплантациите често са свързани с ангажиране на частни самолети, а у нас и на военни, които максимално бързо да доставят животоспасяващия орган.

Материалът Дрон достави бъбрек за трансплантация е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.