„Доверен лекар“ да издава краткосрочните болнични

20

Предприятията да си създадат институт на „доверен лекар“, през който да минават всички краткосрочни болнични на техните служители. Тази мярка за справяне с фалшивите болнични предложи бившия социален министър Иван Нейков, който в момента е председател на Балканския институт по труда и социалната политика. По думите му друга възможна мярка е целенасочена кампания на отговорните институции за сплашване кръшкачите от работа. „Неплащането на първите 3 дни от болничния обаче няма да намали фалшивите листа, но пък ще ощети тези, които настина са болни“, категоричен е Нейков.

„Повече от половината болнични листове се издават в медицинските центрове, а от личните лекари идват само 15% от тях. Около 20% от отпуснатите обезщетения са за малки фирми с персонал до 9 души, а по-големите – с до 50 работници, отговарят за 12% от болничните“, съобщи по време на дискусия по проблема Григор Димитров от Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК. Според него, преди да се започне с мерки за ограничаване на явлението, трябва да се помисли кои са причините, водещи до увеличаването на болничните дни и сериозното нарастване на бюджета за такива обезщетения. Той смята, че първата сериозна причина хората да мамят с болничните е бюрокрацията в обслужването на гражданите. „Когато човек има да свърши някаква работа, трябва да отсъства от работа и най-лесно това става с болничен“, обясни Димитров, цитиран от БНР.

„Всяка година НОИ изплаща по 150 милиона лева за фалшиви болнични. Други 50 милиона лева пък дава бизнеса като обезщетения“, алармираха от асоцияцията на индустриалния капитал в България. За три години са регистрирани 10 хиляди нарушения, свързани с издаването им. Затова от АИКБ поискаха първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника. И дадоха за пример редица европейски страни, в които болничните не се плащат от 1 до 7 дни. „Размерът на изплатените обезщетения за последните 7 години се удвоява – от 1,350 млн. издадени болнични листа през 2012 г., през 2018 г. те скачат на 2,750 милиона“, аргументира се Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. По думите му това се дължи не само на влошения здравен статус на българина или на застаряващото население, а на злоупотреби с болнични листове.

Според Васил Велев, председател на АИКБ, с 30% нарастват болничните в петък, ако в четвъртък е национален празник. „Това е кражба“, категоричен е той.

Социалният министър Бисер Петков обаче попари работодателите като определи тяхното предложение първите три дни от болничния да са неплатени или да се изплащат от НОИ като социално неприемливи. Петков даде друга идея – да се намали броят на дните болничен, които личните лекари могат да издават.

Материалът „Доверен лекар“ да издава краткосрочните болнични е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.