Докладът на Манолова разстрои депутатите от здравната комисия

30

Макар и да приеха с пълно единодушие доклада на омбудсмана Мая Манолова за 2018 г., депутатите от здравната парламентарна комисия останаха разстроени от констатациите в него, които касаят сектора.

Манолова отчете, че е получила 607 жалби и се е опитала да помогне на всеки пациент, потърсил помощ от нея. „Омбудсманът играе ролята на отдушник. Хората има при кого да дойдат. Но омбудсманът не е опозиция“, подчерта тя.

„Докладът е много хубав, но се е преекспонира твърде много функцията на омбудсмана“, контрира зам.-председателят на комисията и депутат от ГЕРБ доц. Лъчезар Иванов и гордо добави: „Всички тук знаем какви са проблемите на здравеопазването. И те няма да бъдат решени и в следващата година, а може би и в следващите десет години“.

В типичния си консенсусен стил председателят на здравната комисия и вече шеф на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова се опита да успокои страстите като подчерта, че депутатите адмирират активността на Манолова. „Но от доклада не става ясно какъв е резултата от работата ви по всички тези жалби на пациенти. Посочвате колко са на брой и че в 388 от 607 са дадени препоръки, като половината от тях са изпълнени . Не става ясно какво се е случило с останалите жалби и каква е цялостната картина“, добави д-р Дариткова.

„В министерството на здравеопазването всекидневно получаваме жалби, на които реагираме много бързо. Когато четох доклада имах доста възражения, но сега се успокоих, защото разбрах от омбудсмана, че системните изводи са необективни и са от гледна точка на гражданина. Имайте предвид, че са подадени едва 607 жалби, а в България се правят годишно 2 200 000 хоспитализации. Това са 10 млн. леглодни. Имаме над 25 млн. прегледа при лекари, над 50 млн. обработени рецепти в аптеките“, обиди се и зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков.

В крайна сметка депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и Воля приеха отчета на обмудстмана, но подчертаха, че и те всеки ден се срещат с пациенти и вършат работата си не по-зле от Мая Манолова.

Материалът Докладът на Манолова разстрои депутатите от здравната комисия е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.