Доц. Мангъров: Махането на имунизации от календара е грешка

35

Премахването на имунизации от календара е грешка, предупреди доц. д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на столичната Инфекциозна болница. „С някои от промените в имунизационния ни календар ще достигнем евростандарта, а с други ще снижим нашия стандарт, за да стигнем европейския“, подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Според инфекционистът, добро решение е добавянето на нова имунизация срещу коклюш за 12-годишните деца. „Но ваксината за най-честия бактериален менингит, която в момента се прилага по схема 3+1, е по-добра от предлаганата схема 2+1. В Гърция и в САЩ си остават на схемата 3+1. Предлага се и премахването на още една проба Манту – тази на 11 години, като остава само една проба – на 7-годишна възраст. По отношение на туберкулозата в момента светът е на ниво 1910 г. Причината е епидемията от ХИВ. Ние махнахме пробата на Манту на 17-годишна възраст. Сега сме на път да махнем тази на 11 години. Може да се направи, но е неразумно. Нищо няма да се спести от това, защото пробата се прави с препарат, който е българско производство. Проблемът е, че пробата е трудоемка, отчита се след 2-3 дни и затова всички джипита ще ръкопляскат, ако тя се махне“, обясни доц. Мангъров.

„Ваксината се е превърнала в мръсна дума по света и всяко махане на ваксини се аплодира от масовата публика, което не е добре. Не всички промени, които се правят, са добри, трябва да се мисли преди това, а не след това“, подчерта медикът, който се слави като един от най-активните и яростни защитници на имунизациите. По думите му антиваксиналните движения са изключително опасни и ще ни докарат много забравени болести, голяма част от които са смъртоносни или инвалидизиращи. Именно в неговото отделение в Инфекциозна болница се лекуват най-тежките случаи на ваксинопредотвратими зарази и доц. Мангъров често се сблъсква с болни деца, които е можело да бъдат спасени, ако са били имунизирани.

Материалът Доц. Мангъров: Махането на имунизации от календара е грешка е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.