Доц. Мангъров: И лекари ходят без ваксини

34

„За сезон 2017-2018 г. в страната са направени 12 606 противогрипни ваксини. У нас има 30 000 лекари и би трябвало всички да са ваксинирани, а те не са. Същото важи и за ваксината срещу хепатит. Т.е. как можеш да убеждаваш някого, че ваксините са положително нещо, когато ти самият не вярваш в това, независимо, че си лекар“. Така началникът на детското отделение в инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров коментира социологическото проучване на „Тренд“, според което над 1 млн. българи смятат ваксините за част от световна конспирация.

„Държавата трябва да реши дали ще се ваксинират хората, или не. Когато в едно учебно заведение има деца, които не са ваксинирани, те застрашават и останалите, защото принципът при имунизациите е, че, за да има колективна защита, трябва да бъдат ваксинирани над 95% от децата“, обясни доц. Мангъров пред бтв. По думите му страховете на хората, че след имунизация може да се отключат аутизъм, алергии или да се претовари имунната система на децата не са основателни, но именно държавата и лекарите са тези, които трябва да оборят тези митове.

„Видимата страна в това изследване е, че има 1 млн. души у нас, които вярват, че ваксините може да им навредят. Всеки от тези хора има съпруг, съпруга, деца и т.н. Когато в едно семейство има майка или баща с тези страхове, можете да бъдете сигурни, че те се споделят от всички останали у дома. Т.е. този 1 млн. трябва да бъде умножен поне по две или по три“, подчерта доц. Мангъров.

Материалът Доц. Мангъров: И лекари ходят без ваксини е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.