Доц. Кунчев: Положението с кадрите в общественото здравеопазване е трагично

54

„В областта на общественото здравеопазване липсата на кадри започва да става водещ проблем. Особено за системата на Районните здравни инспекции (РЗИ) и националните центрове положението е трагично“, алармира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. По думите му през последните 5-6 години няма млади попълнения, а цели области в страната са без паразитолози, вирусолози и микробиолози, а епидемиолозите са по един-двама в област и те изчезват.

„Готовността на държавата да реагира при спешна ситуация намалява значително при този недостиг на кадри, което е опасно. Имали сме проблеми с доставки на апаратура, с пари, с някои консумативи“, призна доц. Кунчев. По думите му и най-перфектните лаборатории не работят сами.

„В годините съм свидетел как се натрупаха доста големи дисбаланси в здравеопазването. Ако нещо трябва да се направи, то е наново да се прегледа цялата система и да се въведе някакъв ред. В момента има някои места, на които заплатите са повече от добри, но на повечето са ниски и демотивират работещите там. Трябва да се направи така, че да е мотивиращо да работиш в сферата на общественото здраве. На първо място са заплатите, но и възможностите за растеж, да градиш кариера на място, а не да се налага да пътуваш в друг град, да си плащаш обучението. Младите хора трудно могат да си позволят тези неща“, посочи доц. Ангел Кунчев.

Той даде пример със своя колежка – водещ здравен инспектор, с много голям опит от Бургас, която се е преместила на работа като склададжия за 50% по-голяма заплата. „В случая губят всички, най-много държавата, защото става дума за един изграден специалист. Имали сме и друг случай с млада вирусоложка, която не можеше да си продължи обучението и да повишава квалификацията си, ако работи в РЗИ – затова напусна. Така че има доста неща, които трябва да се коригират“, обобщи главният държавен здравен инспектор.

Материалът Доц. Кунчев: Положението с кадрите в общественото здравеопазване е трагично е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.