Доц. Костадин Ангелов: Безпокойствата на младите са двигателят на „Александровска“

107

Медиците в „Александровска“ имат средна възраст горе-долу колкото реалната на техния шеф – доц. Костадин Ангелов. Това е вероятно външната причина директорът да е наясно с амбициите, тревогите и нуждите на младите лекари.

Но директната връзка между тяхното развитие и развитието на болницата в цялост очевидно е негово вътрешно убеждение и философия: „Когато нашият екип пое ръководството на болницата наш анализ показа, че над 60% от състава е над 55-годишна възраст. Днес средната възраст на медиците в „Александровска“ е 41 години. Сигурен съм, че в интервютата си отпреди няколко години съм обещавал да променя това съотношение и сега нескромно казвам, че думите ми не са били празни обещания. Младите хора са гаранция за развитието на една институция и в нашия случай това не е поредното словесно клише, а мисъл и действия за професионалното израстване на младите лекари. Но без да противопоставяме този процес на опита и мъдростта, защото за всяка възраст в живота на човека Господ е отредил някакво безпокойство!  Това последното – с извинение – е от Паулу Коелю, когото спряхме да четем заради няколко манекенки. Без извинение и без никакви скрупули гарантирам, че в „Александровска“ безпокойствата и амбициите на младите медици ще бъдат нейната движеща сила. А те, младите, винаги ще имат моята подкрепа и заедно ще преодоляваме препятствията по пътя им. Вече 6 години, като директор на болницата, се стремя да създаваме благоприятна, устойчива и позитивна среда за работа, и развитие на младите, която да им позволи не само да дойдат в „Александровска“ за специализация, но и да останат при нас, защото тук са открили своето бъдеще. Често пъти си мисля, че ние трябва да прокараме основната партина, а после младите да продължат по нея, да я разширяват, удължават, да добавят към нея. Така виждам усилията си – като пътека, която да помага на всеки млад лекар да намери своето място в „Александровска“, да остане пленен от уникалността на 140-годишното лечебно заведение и да реши да стане част от нея“.

В два поредни материала Скенер.нюз ще представи някои от най-обещаващите млади кадри на „Александровска“, които са категорични, че ще останат да лекуват в България.

– Той е на 33, пионер в бариатричната хирургия у нас, печели награди, медийно внимание и любовта на пациентите си. Той е д-р Константин Гроздев от Александровска болница. Хирургът, който „пренарежда“ стомаси не с една, а с няколко магически пръчки (троакари), без разрези и кръв. И го прави така, че всичките му 50 пациенти досега, не само са живи и отслабнали, но и са се разделили с основните си заболявания като диабет, сънна апнея, високо кръвно, ставни проблеми и т.н. . Завършва медицина през 2010 г. в МУ-София, а само година по-късно започва специализация по хирургия във Втора хирургия на УМБАЛ “Александровска”. „Преди това бях няколко години част от Кръжока по хирургия към болницата като студент и имах възможност да се уверя, че “Александровска” дава път за развитие на младите лекари и осигурява необходимите условия за професионална грижа и лечение на пациентите, отговарящи на световните достижения в медицината“, разказва д-р Гроздев. Категоричен е в избора си да остане в България, имал е възможност да работи в чужбина и е убеден, че и тук може да реализира идеите. „При това изпитвайки несравнимо удовлетворение от работата си, оставайки до семейството и приятелите си“, уточнява д-р Гроздев, чиито тесни интереси в медицината са лапароскопската и бариатричната хирургии. Смята, че най-голямото предизвикателство пред младите лекари е да се преборят със съществуващото недоверие на пациентите, показвайки съпричастност, човешко отношение и непрекъснат стремеж към усъвършенстване.

операции за отслабване
Д-р Константин Гроздев

– За нея всички казват, че е една от най-красивите лекарки в България. Д-р Анна Валериева бързо доказва, че не е само красива, печелейки доверието на пациентите и вече цял куп отличия за научната си работа. Завършва МУ-София през 2012 г., а през 2013 г. печели конкурс за допускане до специализация по Клинична алергология (по онова време т.нар. държавна поръчка) в УМБАЛ „Александровска“, където стажува и като студент. „Александровска болница е логичен и престижен избор за специализация по алергология, като е едно от изключително малкото места, където млад лекар може да се обучава по специалността ни. Имала съм възможност да сравнявам и избирам, като смея да твърдя, че тук се предлагат отлични условия за обучение и развитие на младите лекари. Това определено е изключително стимулиращо, когато се говори за кариерен избор, желание за работа и усъвършенстване. Създаването на поколения на приемственост сред лекарите подсигурява също добро и устойчиво бъдеще на болницата и аз смятам да съм част от това бъдеще“, казва д-р Валериева. Нейният интерес е към състоянията, характеризиращи се с прояви на ангиоедем (самоограничаващ се оток на кожни или лигавични участъци). „Тези състояния са хетерогенни по своя произход, характеристики, еволюция, рискове и прогноза. В тази група спадат и някои редки, не добре познати форми на наследствен ангиоедем. Тук попадат и състояния, при които в резултат на приложено медикаментозно лечение, например лечение за високо кръвно или захарен диабет, се появяват редки форми на брадикинин-медииран ангиоедем. Познаването на различните форми на ангиоедем често не е лесна задача и се изисква специална подготовка, лабораторни изследвания, специфично лечение и клинично проследяване от специалист. Интерес имам също към хроничната уртикария, медикаментозната алергия, бронхиалната астма“, обяснява красивата докторка. Като предизвикателство пред младите лекари у нас определя намирането на добър баланс между желание за професионално усъвършенстване, хубава професионална и колегиална среда, и свобода в личния живот.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Ана Валериева

Д-р Ивона Вълчева пък е избрала една от най-тежките и неблагодарни специалности – спешната медицина. Завършва МУ-София през 2016 г. и засега и сигурна, че иска да работи точно това и точно в Александровска болница. „Избрах „Александровска‘‘, тъй като тук е съсредоточена основната и тежка патология в страната и  мисля, че тук е мястото, където мога да натрупам най-богат опит, а и имам възможността да продължа да се уча от моите досегашни преподаватели. Тук виждам непрекъснат стремеж за въвеждане на най-съвременни диагностични и лечебни практики. Освен това тук ми се дава възможност за научно и академично развитие“, казва д-р Вълчева. Тя все още няма тесни научни интереси, тъй като смята, че човек трябва да добие цялостна представа и натрупа опит в дадена специалност, преди да се фокусира върху нещо конкретно. И е убедена, че най-трудно за младите лекари е да намерят място за специализация, което да им даде финансова сигурност и възможност да получат знания и умения, равностойни на тези, които биха получили в чужбина. Тя обаче е намерила това място именно в „Александровска“.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Ивона Вълчева

Д-р Явор Асьов е един от най-обещаващите млади ендокринолози у нас, дори вече има и европейски сертификат по специалността. Завършва медицина през 2012 г. в МУ-София, а започва специализацията си през месец май 2015 г. в Клиниката по Ендокринология на УМБАЛ „Александровска“. „Избрах „Александровска“, защото е болница с традиции както от клинична, така и от научна гледна точка“, обяснява д-р Асьов и еднозначно и кратко отговаря на въпроса има ли намерение да останете на работа в България и конкретно в „Александровска“: „Да“. Научните му интереси са към превенцията на захарния диабет, лечението на наднорменото тегло, както и към диагностика на щитовидните заболявания с модерни образни методи. Като най-голямо предизвикателство пред младите лекари у нас определя ниското възнаграждение, което по думите му съвсем не отговаря на европейските стандарти за тази високоспециализирана и отговорна професия.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Явор Асьов

– Само преди дни той получи първото си голямо признание – влезе в лигата на лекарите, на които пациентите вярват най-много. Той е д-р Владимир Мутафчийски и специализира образна диагностика в Александровска болница от 2015 г., като преди това завършва МУ-Варна. „Според мен за всеки един специализант или млад специалист е задължително, ако не да работи известно време извън пределите на България, то поне да изкара международни обучения или курсове в определена област от медицината. За съжаление много от болниците в нашата страна нямат ресурса да подпомагат обучението на младите лекари в други страни, което е и голям недостатък на здравната системата в България. Аз лично имам желание да продължа работата си като специалист навън и по-специално в Германия или Австрия, като след време да се върна в България и да приложа наученото тук“, споделя плановете си д-р Мутафчийски. „Както знаете специалността образна диагностика е много обширна и развиваща се всеки ден, като в нея са включени диагностицирането с МРТ, KT ,рентгенография, ехография, мамография, както и прилагането на интервенционални техники  при различните видове  патология  на всички системи в човешкия организъм. Областта, в която имам интерес е мускулно-скелетната рентгенология и по-специално тази част, свързана с магнитно-резонансната  диагностиката на спортни травми и искам някой ден да специализирам в тази област от рентгенологията“, добавя той. Смята, че едно от най-сериозните предизвикателства за младите лекари и по-специално на специализантите в България е трудността за намиране на място за специализация в различните болнични бази, както и първия сблъсък с пациентите и техните страдания. „Отговорността да вземаш решение в спешни ситуации, наред с демотивиращото ниско заплащане карат голяма част от моите колеги да продължат професионалния си път на различни места в Европа. Въпреки това за хората, които са направили своя избор да специализират в България ,това не е някакво оправдание и трябва да насочат вниманието си само и единствено към пациента и грижата за него“, категоричен е д-р Мутафчийски.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Владимир Мутафчийски

– И той за първи път тази година попадна в класацията „Лекарите, на които вярваме“. Д-р Ивайло Николов завършва МУ-София през 2016 г. и още същата година започна специализацията си по педиатрия в УМБАЛ „Александровска“. „Избрах тази база, тъй като беше основна база през целия ми курс на обучение с изключително опитни и отдадени преподаватели. Категорично ще остана да работя в България и ще се радвам да продължа в Александровска болница“, разказва д-р Николов, който макар и толкова млад вече е успял да направи най-важното в медицината – да спечели доверието на малките си пациенти и на техните притеснени родители. Научните му интереси са свързани с хроничните детски заболявания и бъдещите цели в лечението им. „Най-голямото предизвикателство пред нас младите лекари е силата да запазим желанието за развитие на фона на проблемите в здравеопазването“, подчертава д-р Николов.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Ивайло Николов

Д-р Евелин Персенска завършва Тракийския Университет в Стара Загора през 2016 г. и веднага започва специализация по очни болести в УМБАЛ „Александровска“. Казва, че не е имала никакво колебание в избора си: „Предпочетох „Александровска“, защото е най-добрата университетска болница с разнообразна патология на пациенти от цяла България“. Няма и грам колебание къде ще работи – категорично в България. „Винаги съм искала да лекувам тук, а след като се запознах с работата в „Александровска“, бих искала да остана в тази болница“, споделя д-р Персенска. Тя все още няма определени научни интереси, но все повече се интересува от проявата на очни усложнения при ендокринологични заболявания и по-конкретно от очната патология при захарен диабет. За нея най-голямото предизвикателство си остава недоверието на пациентите към младите лекари.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Евелин Персенска

Д-р Иван Лилянов завършва медицина през 2012 г. в МУ-Пловдив. Започва специализация по Урология в пловдивската УМБАЛ „Каспела“, но през 2017 г. избира да продължи в УМБАЛ “Александровска”. В края на тази година му предстои изпит за завършване на специалност. Още преди него обаче е сигурен, че ще остане в България и в Александровска болница. „Тук се разбирам отлично с екипа, базата е много добра за развитие на младите лекари, има технологичен поглед за развитието на нашата клиника в бъдеще, което за дисциплина като Урологията е от първостепенно значение, а и тук се уча и добивам опит от най-добрите и изявени уролози в страната. Миналата година, благодарение на прекия ми началник – доц. Георгиев, както и на директора доц. Ангелов, имах възможност да бъда на специализация за един месец в Германия при проф. Щолценбург, който е един от най-добрите уролози в Европа. Така че мисля да продължа развитието си тук в тази болница“, разказва д-р Лилянов. Тесните му интереси са насочени към мини инвазивните методи за лечение на урологичните заболявания – уролитиаза, онкозаболявания на бъбрек, пикочен мехур и простата – лапароскопски и роботизирани методи. „Според мен, най-голямото предизвикателство пред младите лекари в България е това да бъдат търпеливи – всеки знае колко усилия изисква медицината, както да я завършиш, а впоследствие и да специализираш. Когато си поставят за цел да се изучат правилно и да имат необходимото търпение, че един ден всичко ще се случи, тогава няма да се мисли толкова много за заплатата. Да вярно е, че медицината като специалност е ниско платена в сравнение с компютърни технологии например, но с времето и правилното обучение всичко си идва на место. И едно нещо не трябва да се забравя – никога да не си помислиш, че в един момент знаеш и можеш всичко. Медицината за това е интересна, защото се развива много бързо и динамично и всеки един случай е различен“, категоричен е д-р Лилянов.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Иван Лилянов

Д-р Павел Николов е избрал кардиологията, но по-важното – оставил е подреденият живот в Берлин и се е върнал у нас. „Дипломирах се през 2015 г., след което специализирах две години в Берлин, Германия. Започнах специализацията си в Александровска болница през ноември 2016 г. Когато обмислях дали да се върна в България и къде да продължа професионалното си развитие, следях публикациите и успехите на кардиологичното отделение на болницата, по-специално на доц. Добрин Василев. Казах си, че ако се върна в България, не си се представям да работя на друго място. Искам да бъда част от този екип и да допринеса за неговите по-нататъшни успехи. Имам намерение да остана да работя в Александровска болница – това е моето място“, споделя д-р Николов. По думите му интересите му са свързани с интервенционалната кардиология и по-специално с периферните интервенции на артерии на долни крайници. „Най-голямото предизвикателство пред всички млади лекари е и винаги ще бъде липсата на нормално отношение на менторите към нас, както и липсата на адекватно заплащане и условията за развитие, каквито в много болници просто няма. УМБАЛ „Александровска“ е едно от малкото изключения от правилото“, казва още младият кардиолог.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Павел Николов

Материалът Доц. Костадин Ангелов: Безпокойствата на младите са двигателят на „Александровска“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.