Доц. Атанас Мангъров: Идиотско е да не се ваксинираш

32

„Хората не искат да разберат простия факт, че ако не се ваксинират, ще се разболяват“, заяви доц. Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение в Инфекциозна болница в София по повод апела на ЕК и СЗО към социалните мрежи и различните интернет платформи срещу разпространяването на фалшиви новини относно ефекта на ваксините върху организма.

.„От началото на тази година има 1157 случая на морбили в страната, за същия период на 2018 г. те са били едва 8. През 2010 г. имаше епидемия от морбили, при която се разболяха 24 000 души. 24 деца умряха. При морбили на 1000 болни един умира. За това заболяване има задължителна и безплатна ваксина. Това, което се случва с морбили, се дължи на факта, че се натрупва неимунно население, защото хората не се ваксинират. Не го правят защото няма кой да ги накара, защото са полудиви субекти, които са извън света или пък защото са много умни и си мислят, че всичко, което го има, се намира в Интернет“, коментира доц. Мангъров пред БНТ.

Медикът прогнозира ръст на случаите на заразени, тъй като със започването на училището при децата се създава предпоставка за това. „Това е все едно да си карате колата без винетка – рано или късно ще получите „честитка“ за плащане на глоба“, обясни той.

„Всяка година в България умират около 400 жени от рак на шийката на матката. Това е равно на два самолета като тези, които летят от София до Варна, ежегодно да катастрофират и никой да не прави нищо“, заяви още доц. Мангъров. „Има ваксина за това заболяване. Тя е безплатна за децата между 11 и 13 години. Въпреки това се ваксинират само 3-4 % от тях – това е идиотско“, подчерта инфекционистът.

Едва между 2 и 3 % от българите пък се имунизират срещу грип, каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Опитвайки се да преценим какъв ще е интересът към тази ваксина, сме увеличили бройката на безплатните ваксини за пенсионери тройно и четворно. Ваксинацията се прави при личния лекар, който познава най-добре състоянието на пациентите си“, обясни доц. Кунчев.

Доц. Атанас Мангъров
Ето какво получих днес, автор – неизвестен. Но произведението ми харесва и е признание!, коментира постера доц. Ангел Кунчев

Той показа във колаж, разпространен във фейсбук, на който главният държавен здравен инспектор е представен като ловеца на вампири Блейд, а двамата му помощници са доц. Мангъров и проф. Тодор Кантарджиев. Колажът е вариант на филмовия плакат на „Блейд Тринити“ и е озаглавен „На лов за антиваксъри“.

Материалът Доц. Атанас Мангъров: Идиотско е да не се ваксинираш е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.