Директори на болници и светила ще пишат новите стандарти

72

Директори на болници и светила в родната медицина си избра здравният министър Кирил Ананиев да го съветват по въпроси, свързани с провежданата държавна политика, както и с организацията, качеството и оценката на отделните медицински дейности. Едни от най-изявените специалисти влизат в новите експертни съвети, които заменят националните консултанти.

В състава на всеки съвет влизат между трима и седем лекари, като те са били предложени на Ананиев от научните дружества, лечебните заведения, висшите училища или други организации. Най-важната им задача е да напишат новите медицински стандарти по отделните специалности, научи Скенер.нюз. В заповедта до избраните от Ананиев пише още, че ще трябва да изготвят експертни становища и да предоставят консултации по негово искане.

Всеки експертен съвет има главен координатор, който ще ръководи работата и ще отговаря за предоставянето на консултациите и становищата, но решенията ще се взимат с мнозинство от не по-малко от половината от състава на експертния съвет, като се допуска и провеждане на неприсъствени заседания. При наличие на различни мнения, всеки член ще излага своето мнение и мотиви към него.

Директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов, който само преди ден получи отлична оценка и заповед за трети мандат начело на лечебното заведение, оглавява експертния съвет по хирургия, в който влизат още заместникът му проф. Димитър Буланов, шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски и детският хирург от „Пирогов“ доц. Христо Шивачев. Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пък ще ръководи съвета по ортопедия и травматология, като ще му помагат проф. Андрей Йотов от Софиямед, който три пъти оперира коляното на премиера Бойко Борисов и доц. Сашо Асьов от „Св. Анна“.

Директорът на пловдивската „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов оглавява съвета по уши-нос-гърло, а зам.-директорът на „Пирогов“ – този по неврохирургия. За трансплантологията ще отговоря проф. Никола Владов от ВМА, а шефът на „Лозенец“ проф. Любомир Спасов ще му помага. Странното е, че в състава на този съвет липсва специалист по бъбречни трансплантации. Интересен е изборът и на ръководител на съвета по спешна медицина. Там Кирил Ананиев е предпочел д-р Николай Младенов от „Токуда“, вместо бившият директор на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов, като ще му помагат шефовете на спешните отделения на „Св. Анна“ – д-р Ана Николова и на „Александовска“ – д-р Николай Хубанов. Проф. Миланов,който в момента завежда реанимациите на „Пирогов“ обаче е част от съвета по анестезиология и интензивно лечение, заедно с бившия здравен министър проф. Николай Петров от ВМА и проф. Вилиян Платиканов от варненската „Св. Марина“, а главен координатор ще им е проф. Атанас Темелков от Александровска болница. Лечебното заведение може да се похвали още с ръководители на съветите по Нуклеарна медицина – доц. Валерия Хаджийска, по Педиатрия – проф. Пенка Переновска, по Нервни болести – проф. Лъчезар Трайков, по Нефрология – проф. Борис Богов и по Урология – доц. Маринчо Георгиев, а други десетки специалисти влизат като членове в експертните съвети.

На друг болничен директор е поверена кардиохирургията – проф. Генчо Начев, шеф на „Св. Екатерина“. За кардиологията пък ще отговорят цял куп светила: доц. Мария Токмакова, проф. Иво Петров, проф. Федя Николов, доц. Божидар Финков (бивш здравен министър), д-р Валери Гелев и д-р Васил Трайков. И директорът на „Майчин дом“ проф. Иван Костов е сред избраниците на Кирил Ананиев, като той ще е член на съвета по акушерство и гинекология, заедно с директора на „Шейново“ д-р Румен Велев. За неонатологията ще отговаря също човек от „Майчин дом“ – проф. Боряна Слънчева. Шефката на Инфекциозната болница в София проф. д-р Татяна Червенякова ще ръководи инфекциозните болести, докато директорът на Националният център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев – микробиологията.

Материалът Директори на болници и светила ще пишат новите стандарти е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.