Димитър Николов вкара Бургас в нова епоха с медицинския факултет

46

С разкриването на медицински факултет, кметът Димитър Николов вкара Бургас в нова епоха. Това заяви собственикът на УМБАЛ „Дева Мария“ Семир Абумелих, цитиран от Флагман. Припомняме, преди седмица Министерски съвет предложи на Народното събрание да одобри откриването на медицински факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

„На прага сме на осъществяване на нещо от изключително значение за града ни, това ще е епохата, в която вместо да изпраща своите качествени деца да учат медицина по другите градове, ще привлича амбициозните деца в Бургас. За мен това е краят на миграцията на бургазлии към София и Пловдив за реализация“, подчерта Абумелих, който беше и депутат в предишното Народно събрание.

По думите му след десет години в Бургас няма да има недостиг на лекари, защото много от обучаващите в новия факултет ще изберат да останат. „В Бургас разполагаме с достатъчно голяма база от болничните заведения, в които може да се започне работа, а самият град е прекрасен за устройване за живот“, обясни Абумелих.

„В последните години се направи много и за улици, и за детски градини, и за детски площадки, и за училища, градът без ирония може да се нарече „най-добър за живеене“. Плюс хубава работа по специалността и добро заплащане, мисля, че е всичко, което може да иска едно младо семейство. Със сигурност завършилите медицинския факултет ще имат всичко това и със сигурност много от тях ще направят избора да останат в Бургас“, добави собственикът на „Дева Мария“.

Според него факултетът може да бъде напълно конкурентоспособен на останалите медицински ВУЗ-ове в страната, които имат дълга история, като заложи на добра база, добри преподаватели, програми за обмен.

„Не знам дали хората осъзнават колко голямо и сериозно нещо е това. Аз съм жив свидетел какво направи кметът Димитър Николов, за да бъде факт този факултет, въпреки че университетите не са задължение на общината. Той видя, че това е нещо, което не само липсва на града, но е и жизнено необходимо и общината подпомогна реализацията на идеята по всякакви начини – като изцяло финансира изграждането на новия факултет, и логистично, и идейно. За мен със сигурност историята ще запомни, че по времето на Димитър Николов в Бургас е бил открит медицински факултет“, каза още Абумелих. Той отбеляза и огромния труд на ректора на Университета „Проф. д- р Асен Златаров“ – проф. Магдалена Миткова.

Материалът Димитър Николов вкара Бургас в нова епоха с медицинския факултет е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.