Диетите убиват повече хора от цигарите

101

Диетите и изобщо ежедневното ни хранене е по-голям убиец от тютюнопушенето и е причина за един от пет смъртни случая по света всяка година. Храната, която ядем, води до ранната смърт на 11 милиона души годишно, показва анализ, публикуван в „Lancet“ и цитиран от ВВС. Докато цигарите убиват 6 милиона души по света всяка година, според данните на Световната здравна организация.

Изследователите твърдят, че това проучване не се отнася до затлъстяването, а е за „лошото качество“ на диетите, вредни за сърцето и причиняващи рак. Последният анализ е използвал оценки на хранителните навици на хората от различни страни, за да определи колко често диетата е скъсявала живота на хората.

Солта – независимо дали е в хляб, соев сос или в преработена храна – взима най-много жертви. Опасните диети са тези, които съдържат: твърде много сол – три милиона смъртни случая, твърде малко зърнени продукти – три милиона смъртни случая, твърде малко плодове – два милиона смъртни случая. Ниските нива в храната на ядки, семена, зеленчуци, омега-3 от морски дарове и фибри са другите основни убийци.

„Ние откриваме, че диетата е един от доминиращите двигатели на здравето по света“, заяви за ВВС директорът на Института за измерване и оценка на здравето в Университета на Вашингтон проф. Кристофър Мъри.

Около 10 милиона от 11-те милиона смъртни случая, свързани с храненето, са поради сърдечносъдови заболявания и това обяснява защо солта е такъв проблем. Твърде голямото количество сол, прието с храната, повишава кръвното налягане и това от своя страна увеличава риска от инфаркти и инсулти. Солта има пряк ефект върху сърцето и кръвоносните съдове, което води до сърдечна недостатъчност, когато органът не работи ефективно. Зърнените продукти, плодовете и зеленчуците имат обратен ефект – те са кардиопротективни и намаляват риска от сърдечни проблеми.

Ракът и диабет тип 2 съставляват останалата част от смъртните случаи, свързани с диетата, се посочва още в изследването.

Материалът Диетите убиват повече хора от цигарите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.