Депутатите ще даряват кръв

35

Депутатите ще даряват кръв, за да дадат пример за насърчаване, стимулиране и поощряване на безвъзмездното и доброволно кръводаряване. Акцията ще се проведе утре от 9.30 ч. до 13.30 ч., в Зала „Запад“ на Народното събрание, като в нея ще могат да се включат и служителите на парламента. Инициативата е на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, съвместно с Комисията по здравеопазване, Националния център по трансфузионна хематология и Българския червен кръст.

Благотворителната акция за подкрепа и насърчаване на кръводаряването има за задача да насочи вниманието на обществото към проблемите, свързани с осигуряването на кръв и кръвни съставки, необходими за нуждите на здравеопазването.

Ако всички депутати са на работа и са в състояние да „пуснат“ кръв, то сметката показва, че би трябвало да се съберат поне 100 литра. Нуждата от кръв и кръвни продукти в болниците в цялата страна е отромна, като само в София се харчат над 70 литра кръв на ден. Според статистиката на НЦТХ, безвъзмездното кръводаряване у нас е едва 25% от общото даряване на кръв. В България преобладава т.нар. родствено кръводаряване и затова недостигът е осезаем.

Материалът Депутатите ще даряват кръв е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.