Депутатите гласуваха парите за здраве за догодина да са 4,7 млрд. лева

32

Парите за здраве за следващата година ще са малко над 4,7 млрд. лева. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене бюджета на НЗОК за 2020-а. Документът събра одобрението на управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти, 120 гласа. Против гласуваха 88 народни избраници от БСП и ДПС.

Малко преди гласуването министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че няма никакви различия по отношение на това, че профилактиката, ранната диагностика, лекуването в доболничната помощ, долекуването трябва да бъдат приоритет. Близо 3 часа обаче продължиха дебатите и основните нападки на опозицията бяха именно в посока на това, че приоритет далеч не е профилактиката, нито пък долекуването, тъй като най-много пари отново ще отидат за болниците и лекарства.

Според БСП, бюджетът не предлага реформи. Проф. Георги Михайлов от групата на „БСП за България“ заяви, че левицата няма да подкрепи документа, защото нито едно от предизборните обещания на управляващите не е изпълнено. По думите му между първото и второто четене червените ще настояват редките болести да бъдат извадени от касата и да преминат на директно финансиране от МЗ и държавата чрез фонд. Друг проблем, според проф. Михайлов, са малкото предвидени средства за погасяване на дълговете към чуждите здравни каси. „Какво се случи с електронното здравепозазаване, то все още не е факт? А какво се случва с тръжните процедури за лекарствата, със стандартите, за пореден път те са отложени. Колкото и милиона да е увеличен бюджетът на НЗОК  не могат здравните специалисти да бъдат адекватно заплатени“, попита проф. Михайлов. Съпартийката му д-р Валентина Найденова добави, че между двете четенията от левицата ще предложат и промени в работата на НЗОК.

От ДПС също не подкрепиха бюджета, като го определиха като бюджет на отдалечаващата се реформа, на безхаберието и нарастващите разходи. „Това е бюджет на купеното време на спокойствие от управляващите“, заяви д-р Нигяр Джафер. Според нея, трябва да се помисли за заделяне на средства за долекуване и продължително лечение. „Има място за по-смели реформи, но те не са в този бюджет и затова в системата ще продължават да работят ниско платени медицински специалисти и да имаме най-доплащащите пациенти в ЕС“, завърши тя.

От ГЕРБ логично похвалиха бюджета и гласуваха „за“. „Следващата година разходите по бюджета на НЗОК нарастват с 394 млн. лв. спрямо 2019 г. Увеличават се средствата за първична медицинска помощ с 19 млн. лв“, издекламира д-р Лъчезар Иванов. По думите му българите получават всички постижения в областта на медицината и подчерта, че у нас има по-добър достъп до медицински услуги в сравнение с други европейски страни.

Материалът Депутатите гласуваха парите за здраве за догодина да са 4,7 млрд. лева е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.