Дечо Дечев „изока“ като герой на Чудомир

40

Едно интервю на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев за пореден път разпали страстите и извади наяве конфликтът между Министерството на здравеопазването и касата, в основата на който винаги са били парите – в  сегашния случай говорим за над 4,5 млрд. лева. Но това далеч не е новина, историята помни повече сблъсъци между здравни министри и шефове на НЗОК, разбирателството и екипната работа са по-скоро изключение. Лъснаха обаче и нерешените проблеми в сектора. Които ако бяха вода, щяха да напълнят язовир „Студена“. Но не би. В Перник ще си останат на сухо, докато някой по върховете на управлението в здравеопазването май ще се удави.

По правило при конфликт между МЗ и НЗОК си отива шефът на касата. Като добавим и задаващият се край на мандата на д-р Дечев, той придоби внезапна смелост, досущ  като кроткия и акуратен старши писар бай Мильо Епитропов от разказа на Чудомир „И я че изокам некой ден“. Да припомним, в деня на пенсионирането си бай Мильо изревал: „Корупция! Корупция и повсеместно разхищение царува в това ведомство! Това не е управление, това е хаос! Анархия! Това е вертеп! Знам! Взятки има! Рушвети има! Мръсотии има!“ Та и бай Дечев – не че е мълчал – но сега заговори по-открито за проблемите, да не кажем кражбите в системата, като си видя края на мандата. Други анализатори пък съзряха в интервюто му заявка за министерския пост. Ако обаче Кирил Ананиев ще напусне МЗ преждевременно, това няма да е заради д-р Дечев. Пък и в момента водната криза отклонява вниманието от Ананиев, а и той има сериозен спасителен пояс в лицето на финансовия министър Владислав Горанов. А както стана ясно при уволнението на социалния министър Бисер Петков, ако Горанов не те харесва, скоро и Борисов няма да те иска. Пък и Ананиев знае как да се хареса на премиера и на финансист №1 – като ловък бюджетар той прехвърли всички непредвидени разходи през 2019 г., породени от протести за по-високи заплати, на касата. Която далеч не е институцията, призвана да отговоря за възнагражденията на лекарите и сестрите. Нейна работа е да плаща за лечението на здравноосигурените. Което тя не прави съвсем прозрачно, но това е въпрос на друг разказ.

Д-р Дечев „изока“ към Кирил Ананиев и неговата заместничка Жени Начева относно лобистка поправка в закона за обществените поръчки, освобождаваща частните болници от задължението да провеждат търгове. Трябва да признаем, че не е дело на този екип на МЗ. Даже не е дело изобщо на МЗ. Тя е от 2016 г., вносител на промените в ЗОП е МС, а между първо и второ четене въпросната поправка се вкарва от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Другите вносители са полуидентифицирани от самия Иванов: „Данаил Кирилов, Менда Стоянова, Димитър Байрактаров, двама колеги от Патриотичния фронт, Георги Кичуков от АБВ, има и колеги от ДПС и Реформаторския блок“.

Всички са съгласни, че болниците у нас са много – 387 имат договор с НЗОК, като повече от 1/3 от тях са частни. Включително от Европа често ни критикуват за това разточителство. Но засега няма изгледи бройката им да намалее, още повече, че премиерът Борисов обеща: „По мое време няма да се закриват болници“. И тук на помощ на министър-председателя идва неадекватността на опозицията в лицето на БСП, която брани като Матросов на амбразурата всяка сграда с табела „Болница“ в градчета и паланки. Изобщо здравните експерти на левицата са толкова old school, че смятаната за отживелица система „Семашко“ е иновативна в сравнение с идеите им.

Трябва да се признае на министър Ананиев, че умее да обещава – по-високи заплати, по-качествено лечение, по-малко доплащане в болниците, модерна детска болница, електронни рецепти и досиета, е-търг за лекарства, нов осигурителен модел и пр. И тук д-р Дечев е прав, че нищо от това не е факт. Но дали когато си шеф на НЗОК ти приляга да си невинен наблюдател на погрешните решения на другите. Ако пък принудително са ти отредили такава незавидна роля, не чакаш края на мандата си, за да „изокаш“, защото писарят бай Мильо е мижитурка, а ти не си. И да, както казахме, д-р Дечев неведнъж е заявавал открито, че частните болници не трябва да работят с обществен ресурс или поне не бива да формират печалба с него, както и е алармирал за злоупотребите с лекарства на всякакви нива.

Все едно дали ще има спор между Ананиев и Дечев, след 12 март управляващите ще предложат нов управител на НЗОК. По-рано или по-късно премиерът може да се огледа и за наследник на Ананиев. Там – знаем – опашката върви бързо: смяна на 7 здравни министри плюс трима служебни за 10 години и на 17 управители на НЗОК за 20 години. Но мигар това доведе здравеопазването до по-малко опасни за здравето решения и действия?

Материалът Дечо Дечев „изока“ като герой на Чудомир е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.