Дечев: Държавата изцяло контролира НЗОК

45

В момента държавата изцяло контролира НЗОК, призна управителят на касата д-р Дечо Дечев. „Аз съм от хората, които подкрепят идеята за демонополизация. Но трябва да кажем, че така политиците потвърдиха, че всички промени, които бяха направени в първоначалния формат на осигурителния модел, които ги направиха те, доведоха касата до един вид, в който повече не може да функционира“, добави той пред БНТ. По думите му независимо дали тези промени са били направени от популистка гледна точка, партийни интереси, корпоративни интереси или лични интереси на политиците, резултатът е налице и той не е добър.

„Това, което виждате в момента като формат на НЗОК, няма нищо общо с това, което беше заложено. Първото нещо, че идеята за такъв фонд беше тя да бъде обществена институция, а не филиал на някое министерство и чрез нея някой да решава свои политически или корпоративни интереси. Беше променена идеята да бъде обществен фонд и тя на практика се одържави“, обясни д-р Дечев и добави, че макар държавата да внася едва около една трета от вноските в бюджета на касата, на практика контролира изцяло ръководството като кадри, ръководителите на районните каси, политиката, която се провежда.

Д-р Дечев призна, че в момента не може да се взимат чисто експертни решения. „Например ако беше така, голяма част от болниците нямаше да получат финансиране, защото не отговорят на стандартите за качество, а това означава цели лечебни заведения или поне отделения да бъдат закрити“, уточни той.

На въпроса дали визира отказа на здравния министър Кирил Ананиев да закрие болници в Северозападна България и дали не го критикува за това, д-р Дечев отговори: „Не го критикувам. Аз поддържам това, което здравният министър беше казал първоначално – че ще ги преструктурира. Впоследствие посланието, което излезе, беше, че ние ще подсигурим поток от средства и дейност за тези болници. Как ще ги подсигурим дейностите, след като, когато е била планирана болницата във Видин, в областта са живели четири пъти повече хора? Там сега има записани при лични лекари 90 000 души, от които над 20 000 са неосигурени и ние искаме да подсигурим поток от пациенти и поток от средства?! Това просто няма как да стане.“

Д-р Дечев подчерта, че състоянието на НЗОК в момента е добро, но призна, че генералните проблеми не са решени. „Илюзията, че медицинското съсловие ще продължава да работи при такова заплащане, трябва да отпадне като визия“, категоричен е д-р Дечев. Според него, след протестите на медецинските сестри, може да последват и такива на лекари.

Управителят на НЗОК каза още, че при предлагания от Кирил Ананиев нов модел, на теория има вероятност в касата да останат само тежките случаи и по-бедните хора. „От тези 6.5 млн. на книга осигурени лица, има между 3 и 3.5 млн., които живеят на прага на бедността и под него. Т.е. апетитите на един частен осигурител, който влиза в този бизнес, защото това е бизнес, за да печели, този контингент от 3.5 млн. бедни хора, той ще бъде нежелан за тях при всички положения. Ако има твърдение, че здравният статус на българина е публично известен в тези фондове, т.е. те имат пълната информация за всеки един от нас, казвам, ако има такова твърдение – аз не мога да го отрека. Така че те ще знаят кой с какви тежести кандидатства при тях. Дали ще се въведат такива правила, които да гарантират, че няма да могат да отказват, това е под въпрос. Но държавата не може да абдикира от този контингент хора, и тя трябва да им осигури достъп до здравеопазване“, подчерта д-р Дечо Дечев.

Материалът Дечев: Държавата изцяло контролира НЗОК е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.