Децата в София по-здрави от тези в провинцията

49

Децата в София са по-здрави от тези в провинцията, заяви председателят на столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев по повод приключилата инициатива на СЛК и СО за безплатни прегледи в забавачките.

1255 деца в столичните 24 ясли са преминали през високотехнологична профилактика. Здравословното им състояние е добро, като заболеваемостта е около 10 %. „Открихме различни заболявания, които хванахме навреме, нямаше тежка патология. Щастлив съм с проведената инициатива“, обяви д-р Меджидиев и определи инициативата като много полезна. Той уточни, че трудът на лекарите е бил напълно безвъзмезден. „Всеки се включи със сърцето си“, уточни д-р Меджидиев. По думите му по-добре е децата да се преглеждат на място в яслата вместо в болницата, защото така се избягва рискът от допълнителна инфекция.

София
Д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК

По време на прегледите, в които се включиха специалисти по УНГ, очни болести, травматолог, детски кардиолог и педиатър от общинските и университетските болници в София, медиците са констатирали най-много деца с катар на горните дихателни пътища, 10 % от малчуганите пък са били с хрема, но не е имало деца с алергични ринити. Около 7% са имали възпаленията на очната ябълка, 18 деца са били с уголемена трета сливица, две – с отит, 4 – с аномалия на ръката, а 8 – с аномалия на крака. Открити са и 56 деца са с пъпна херния, а с вроден шум на сърцето са били 36 деца, което е 3%. Медиците констатират още, че децата от периферните райони по-рано свалят памперсите, докато тези в центъра на София масово били с памперси.

„Този вид прегледи не се покриват от НЗОК, а са изключително важни за децата от най-ранна възраст. Когато някое заболяване и здравословен проблем при децата са открити в ранен етап, вероятността от пълното им излекуване е много по-голяма. Обмисля се възможността да се ангажират и Диагностично-консултативните центрове, където родителите да водят децата си в определени дни, с оглед облекчаване да процедурата за деклариране на съгласие“, посочи още д-р Меджидиев.

Резултатите от всички прегледи са предадени на обощопрактикуващите лекари за последващо наблюдение и при необходимост изпращане за лечение, както и са дадени съответните препоръки на родителите.

Дончо Барбалов, заместник-кмет на СО, обясни, че целта на кампанията е ранната диагностика. „Столичната община от няколко години организира, финансира или подкрепя различни видове профилактични прегледи на територията на София, които обхващат определени целеви групи. През септември кампанията стартира и в столичните училища. През настоящата 2019 г. скрининговите кампании са 4 – за рак на млечната жлеза, за рак на простатата, на щитовидната жлеза и на белите дробове“, похвали се Барбалов.

Материалът Децата в София по-здрави от тези в провинцията е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.