ДДС върху лекарствата да падне до 9 %

38

ДДС върху лекарствата да падне до 9%, предложиха депутати от БСП. В мотивите си за промяна на Закона за данъка върху добавената стойност от левицата посочват, че поправката ще важи за медикаментите, покривани напълно или частично от здравната каса и ще доведе до повече възможности за въздействие в областта на лекарствената политика.  Социалистите искат мярката да влезе в сила още от началото на следващата година.

Припомняме, от ДПС също поискаха намаляване на ДДС върху лекарствата, а председателят на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на здравната комисия д-р Даниела Дариткова обеща депутатите да обсъдят темата.

„Цените на лекарствата са на едни от най-високите в Европа, а делът на фармацевтичните разходи на НЗОК у нас достига до 38%, при 25% средно за Европа“, посочват депутатите от БСП. Според социалистите, пациентите у нас плащат твърде много за своя сметка – 81% от разходите за лекарства се плащат от джоба на хората. „Една от ярките илюстрации на неефективността на лекарствената политика в България е фактът, че цените за свободна продажба в аптеките често пъти е почти равна на това, което пациентът трябва да плати след частична отстъпка, която се поема от НЗОК“, казват още народните представители от БСП.

„Що се отнася до бюджетния ефект, то приходите в бюджета от ДДС върху лекарствата ще бъдат по-малки, но и бюджетните разходи за лекарствени продукти ще бъдат по-малки, т.е. нетният ефект ще е близък до нула. Това ще предостави повече възможности на НЗОК и МЗ за въздействие на пазара“, пише още в мотивите към законопроекта. А сметките на БСП показват, че ако ДДС се намали на 9 %, в хазната ще постъпват с 338 млн. лв. по-малко.

От левицата предлагат още да се намали и ДДС на някои храни като брашно, месо, мляко, яйца до 5%. Това ще струва на бюджета 268 млн. лева в краткосрочен план, но дългосрочно – парите в хазната имало потенциал да нарастват с устойчиви темпове заради по-високите обороти.

Материалът ДДС върху лекарствата да падне до 9 % е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.