Дават на „Пирогов“ две болници

41

„Пирогов“ ще се разшири, като в активите на спешния институт ще се влеят две други болници – Ортопедията в Горна баня и Лицево-челюстната хирургия. Това съобщи за Скенер.нюз директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Идеята е негова, а целта е неработещи структури вместо да се закриват да започнат да развиват дейност, от която хем има нужда, хем няма да са на загуба. „Например ние изписваме по 800 пациента на седмица, които обаче се нуждаят от място за долекуване и Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” би била идеална база за това“, обясни проф. Балтов. По думите му процедурата е сложна – лечебните заведения имат дългове, трябва да се направи оценка на активи и пасиви и едва след това да се влеят в „Пирогов“, с разрешение от регулаторните органи. Все пак придобиването на Лицево-челюстната хирургия е на дневен ред и скоро ще е факт, докато за Ортопедията процедурата все още не е стартирала.

„Идеята е в тези две болници да се развива различна дейност – долекуване и гериатрия“, посочи още проф. Балтов. Той е убеден, че когато започне дейността, ще е по-лесно да се остойностят и клиничните пътеки за нея, така че да има интерес да се работи в тази посока. „При всички случаи леглоденът ще е съвсем различен по стойност от този в болница за активно лечение, необходимата апаратура също няма да е толкова скъпа“, добави директорът на спешния институт.

Според него са необходими законодателни промени и финансиране през европейски или частни фондове, за да се осъществи въпросното преструктуриране на неефективните звена в цялата страна. „Много са 400  болници за страна като България, докато в Германия затварят 100 лечебни заведения“, подчерта проф. Балтов. Той е категоричен, че тази година е достигнат праг на насищане в болничната помощ и са отпуснати толкова средства, че вероятно няма да се изпълнят лимитите.

„Евентуално преструктуриране няма да се отрази на достъпа на хората, тъй като у нас имаме най-лесния и бърз достъп до специалисти. Буквално всеки може да стигне до желания от него лекар в рамките на 24 до 48 часа. Никъде в Европа не е така, пациентите там чакат с месеци“, уточни проф. Асен Балтов. Според него, напълно нормално е за най-съвременните методи на лечение да се доплаща, защото НЗОК не може да покрие всичко и пациентите не бива да са недоволни от това.

Материалът Дават на „Пирогов“ две болници е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.