Дават 5000 лева за иновация, спасила живот

32

5000 лева ще получи победителят в конкурса за иновация спасила живот. Кандидатстването за вторите годишни награди за иновации и добри практики в здравния сектор започва от днес и ще продължи до 15 октомври. Конкурсът е организиран от в. „Капитал“ и биофармацевтичната компания АбВи, като най-добрите проекти ще бъдат отличени по време на Шестата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, която ще се проведе  на 12 ноември.

Участие в конкурса могат да вземат както физически, така и юридически лица и няма ограничение в броя на проектите, които всеки може да подаде. Най-високо ще бъдат оценени проектите, които демонстрират внедряването на иновация или добра практика, която до момента не е била реализирана у нас. Трябва обаче да са ясни ползите за пациентите и как дадената практика е подобрила или спасила техния живот.

В конкурса могат да участват представители на здравните институции в България, лекари и професионалисти по здравни грижи, както и техни сдружения, журналисти, пациенти и пациентски организации, технологични компании, новатори и изследователи. Журито се състои от представители на всички здравни институции, пациентски организации, директори на най-големите болници, медицински и фармацевтични сдружения.

Участието в конкурса е безплатно, като може да се участва с операции, терапевтични подходи, проекти, комуникационни кампании, дигитални проекти, изследвания, добри практики. Според критерии, инициативата да е вече приключила или вече да е в ход, но да има видими и измерими резултати от нея, да спасява или подобрява значително качеството на живот на българските пациенти и да може да бъде повторена.

Победителят в конкурса ще получи награда от 5000 лева, а за второ и трето място сумите са съответно 3000 лева и 2000 лева.  Ще бъде присъдена и специална награда за проект на пациентска организация, която е на стойност 1000 лева, още толкова ще получи и носителят на приза „Дигитално здравеопазване“.

Припомняме, миналата година един от призовете отиде при екипа на УМБАЛ „Св. Анна“, въвел в болницата тромболизата като златен стандарт при лечението на инсулт.

Материалът Дават 5000 лева за иновация, спасила живот е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.