Държавата даде 4,4 млн. лева за супер модерна Клиниката по изгаряния в „Пирогов“

35

С над 10 млн. лева Клиниката по изгаряне и пластична хирургия на „Пирогов“ вече е напълно обновена и супер модерна. Държавата отпусна 4,4 млн. лева за апаратура и чисто нови операционни и реанимация, а с други 6 млн. лева заем по програма „Джесика“ бяха платени всички ремонтни дейности, обяви при официалното откриване на обновената сграда директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му клиниката, която е единствена по рода си в страната със секция за деца, не е правен ремонт от 43 години

„Досега не са инвестирани средства за възстановяване и реконструкция, а тази клиника е стратегически обект за националната сигурност. Затова миналата година Министерският съвет предостави на „Пирогов“ ресурс от близо 4, 400 млн. лв. за закупуване на медицинска апаратура и оборудване“, подчерта и здравният министър Кирил Ананиев.

"Пирогов"
Снимка: БТА

Комплексът по изгаряния и пластична хирургия е оборудван с най-съвременната апаратура и техника. Въведени са мерки за енергийна ефективност, изградени са пожароизвестителна система и такава за контрол на достъп, повиквателна сестринска система и др. Ремонтирани и преоборудвани са 4 операционни зали и 10 реанимационни бокса. „Новоизграденият комплекс ще доведе до повишаване качеството на лечение на българските граждани и до по-добри условия на труд. Всичко това ми дава увереност, че клиниката ще се справи успешно и в най-тежките ситуации“, добави Ананиев. Той обеща на „Пирогов“ и 600 000 лева за ремонт на  спешното отделение.

Досега в Клиниката са се лекували средно по 4800 пациенти на година, от които 1800 деца. „След ремонта тук ще могат да се лекуват по около 7000 души на година, а в случай на голяма и тежка авария, ще можем да поемем двойно повече пациенти“, обясни проф. Балтов.  По думите му и досега в клиниката като цяло са се лекували най-сложните случаи на изгаряне от различен характер – термични, електрически, химически, радиационни, както и случаи на вродени аномалии, на дефекти с разнообразна етиология по телесната повърхност на деца и възрастни. Очакванията са след ремонта качеството на медицинската услуга да бъде на изключително европейско ниво. „Най-близката реанимация за изгаряния на такова ниво е във Виена“, похвали се директорът на „Пирогов“ и подчерта, че напълно обновената сграда е направена само за една година.

Материалът Държавата даде 4,4 млн. лева за супер модерна Клиниката по изгаряния в „Пирогов“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.