Дариткова: Не е реално 1120 лева основна заплата за сестрите

41

На този етап не виждам във финансирането на сектора за тази година възможност за определяне на 2 минимални заплати като основна заплата за сестрите. Така председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова коментира протестите на медицинските сестри и основното им искане за стартова заплата от 1120 лева.

„Брутните заплати в някои лечебни заведения, които сериозно работят, достигат добри стойности. В голяма част от лечебните заведения от началото на годината вече са повишени заплатите на медицинските сестри. В други това предстои да бъде направено. Ангажиментът на Министерството на здравеопазването е да осигури повече средства за сектора, този ангажимент е изпълнен – има с 30 милиона лева повече, които ще се разпределят между общинските и областните болници. Надявам се да се разсъждава реалистично, защото и за начинаещ лекар не можем да определим 2 минимални заплати като основно месечно възнаграждение”, посочи д-р Дариткова пред Нова телевизия.

По думите й няма как министърът на здравеопазването да определи заплатата на всички сестри, защото те работят в различни звена и имат различни отговорности. „Част от исканията на протестиращите са справедливи, но трябва да търсим диалога и реалистичните обещания“, добави шефката на ресорната парламентарната комисия. Тя допълни, че Кирил Ананиев е направил реалистично предложение, а именно да се изготви стандарт за това какви трябва да са нивата на заплащане според професионалната отговорност на медицинските сестри.

„Вярвам, че диалогът ще бъде възстановен. Вярвам, че решенията ще се намерят с добра комуникация с управителите на лечебните заведения, защото именно те определят работните заплати на служителите в тях“, коментира още д-р Дариткова.

Министър Ананиев пък посочи, че е съгласен, че има голямо разминаване при формирането на заплатите на специалистите по здравни грижи – от минималната работна заплата до три пъти минималното възнаграждение. „Не изглежда справедливо, защото няма принципи и правила за формиране на работната заплата и това, което предложих и беше прието от протестиращите –да разработим методика, която да се прилага във всички лечебни заведения за болнична помощ”, обясни той пред бтв. Ананиев подчерта, че уважава исканията и труда на сестрите, но наливането на пари без ясни правила, само ще остави проблемите нерешени.

„Не е оказван натиск от страна на директори на болници върху медицински сестри, за да не протестират“, подчерта още Кирил Ананиев.

Материалът Дариткова: Не е реално 1120 лева основна заплата за сестрите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.