Да Винчи вече и в Майчин дом

42

Поредният робот Да Винчи заработи от днес у нас – в столичната АГ-болница Майчин дом. Откриването на новата апаратура за 6 млн. лева беше тържествено, а церемонията уважиха патриарх Неофит, председателят на НС Цвета Караянчева, здравният министър Кирил Ананиев, кметът Йорданка Фандъкова.

От болницата пък избраха странен ПР подход и живописно презентираха възможностите на Да Винчи, като „зашиха“ лимон и банан. Нещо, което първо вече е правено и второ е твърде примитивна популяризация, на техника, с която иначе се спасяват онкоболни.

„От апарата ще могат да се възползват пациенти от цялата страна. Тази придобивка е достояние на всички български граждани“, заяви гордо здравният министър Кирил Ананиев, сякаш забравил, че далеч не всички български граждани могат да си позволят да платят между 6000 и 10 000 лева за операция с Да Винчи. По думите му 2 млн. лв. от инвестицията са  от Министерството на здравеопазването, 2 млн. лв. от МУ-София и 2 млн. лв. от „Майчин дом“. Припомняме, засега НЗОК покрива интервенциите с роботизираната хирургична система само при жени с рак на маточната шийка, но от години отказва да покрива операции при пациентите с рак на простата, при условие, че смъртността у нас в пъти надвишава средната в Европа от този вид карцином, включително и заради ограничения достъп до модерно лечение. В същото време миналата година, благодарение на лобизъм, фондът започна да плаща операции за миомни възли с Да Винчи, което не само е твърде скъпо, но и ненужно.

И тук Ананиев би трябвало да отговори защо МЗ дава 2 млн. лева за апарат, който засега оперира предимно банани и лимони. Вместо това той окачестви днешния ден като празник, защото не всички държави могли да си позволят новата високоспециализирана технология, с която „Майчин дом“ вече разполага. А роботът, по думите му, бил важен, тъй като с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 млн. души.

Здравният министър подчерта още, че грижата за детското и майчино здраве е акцент в работата на правителството, доказателство за което са и действията на МЗ – решението да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване. „Непрекъснато се стремим да поощряваме работата и да подобряваме условията на труд в лечебните заведения, в това число и на работещите в акушеро-гинекологичните болници и отделения. Изключително важни за всички нас са както доволните пациенти, така и достойно оценения труд на медицинските специалисти. Именно това е фокусът на моите и на екипа ми усилия“, подчерта Ананиев. Но доколкото все още не сме свидетели нито на доволни пациенти, нито на по-високи заплати за лекари и сестри, очевидно нещо в работата на МЗ се е разфокусирало по пътя от превръщането на добрите намерения в реалност.

Материалът Да Винчи вече и в Майчин дом е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.