Д-р Стефан Константинов: Драмата е в лошия дизайн на системата

29

„Драмата идва от лошия дизайн на здравеопазната система“, заяви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов, който в момента е директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО). Пред БНР той припомни, че страната ни търпи много критики заради високия процент на доплащане, защото публичните средства не достигат.

„Има тотална липса на контрол, на регламент в доплащането. Фундаменталният въпрос е за какво се доплаща и това трябва да е ясно. А сега на практика се оказва, че ние като пациенти плащаме, а здравната каса доплаща за нашето лечение“, коментира д-р Константинов.

По думите му през последните 10 години темпът на ръста на парите в здравеопазването в България е около 5.3%, което ни нарежда на второ място в Европа. Пред нас по този показател е само Румъния. „И въпреки това парите, които се падат на човек у нас за здраве, са около 3 пъти по-ниски, отколкото средното за Европа“, уточни д-р Константинов. Той пресметна, че ръстът трябва да продължи не в следващите години, а в следващите десетилетия, за да достигнем европейско ниво.

„Клиничните пътеки са нещо, което просто не трябва да бъде, защото дори като алгоритъм не са много екзактни“, категоричен е още директорът на УСБАЛО и бивш здравен министър.

Материалът Д-р Стефан Константинов: Драмата е в лошия дизайн на системата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.