Д-р Слави Филчев от Пета градска стана педиатър на годината

35

Д-р Слави Филчев, началник на отделението по педиатрия в Пета МБАЛ – София спечели наградата „Педиатър на годината“, която се връчва за трета поредна година от Българската педиатрична асоциация. Д-р Филчев спечели най-важното – родителския вот и доверие. „Детските общински отделения в страната ни загиват, а недоверието към българския лекар расте“, алармира обаче педиатърът.

„Липсата на ясна държавна политика за детското здравеопазване, недобрата организация на спешната и неотложната помощ, липсата на голяма и модерна национална педиатрична болница в столицата, което поставя ежедневно в риск десетки деца, крещящите диспропорции в заплащането на труда на лекарите – това са основните проблеми в нашето направление“, заяви проф. Владимир Пилософ, председател на Управителния съвет на БПА.

С награда „Цялостен принос в развитието на педиатрията в България“ бе отличена доц. Софи Пинкас. „Необходима е много сериозна работа, за да се подобрят показателите на детското здраве и за да се реформира цялата организация на педиатричната помощ“, изтъкна доц. Пинкас. Тя призова всички педиатри да следват отдадеността към децата, която са имали техните учители и предшественици.

Призът „Педиатрична клиника на годината“ бе присъдена на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Отличието прие нейният началник проф. Иван Иванов.

Тази година с наградата „Личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване“ бе отличена Кремена Кунева и родителите, подкрепили инициативата „#заДЕЦАТА“, благодарение на която бе ремонтирано Отделението по нефрология на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“.

Материалът Д-р Слави Филчев от Пета градска стана педиатър на годината е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.