Д-р Николай Брънзалов: Хората бият бялата престилка, защото бият системата

32

„Хората бият бялата престилка, защото бият системата“, категоричен е зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. По думите му пред Bulgaria ON AIR, другите причини за агресията срещу лекари са липсата на култура, увереността, че човекът срещу тях не върши това, което те предварително са си намислили, че трябва да свърши, както и липсата на присъди.

Припомняме, съсловната организация поиска помощ от Постоянния комитет на европейските лекари (CPME – Standing Committee of European Doctors) заради непреставащите случаи на агресия над медици у нас. Всеки ден се регистрира физическо нападения над доктор или сестра, а вербалната агресия вече е част от общуването между лекар и пациент.

„Медиците от Столичната лекарска колегия скоро ще имат система за паник бутони, за която сме получили уверение, че ще работи изключително бързо. Като щракнат прангите на поне двама насилници и то веднага на местопрестъплението, тези случаи ще спрат“, смята д-р Брънзалов. Той подчерта, че агресия има най-много там, където лекарите са най-беззащитни. „Това са спешните медици и общопрактикуващите лекари. В една голяма болница, където има охрана, такъв нападател много бързо ще бъде неутрализиран“, уточни зам.-шефът на БЛС. Според него, хората посягат на лекарите и заради отчаяние. „Това обаче не означава, че защитавам насилниците, нито че това може да е извинение“, допълни той.

„Най-големият проблем на здравеопазването е недофинансирането. Промяната трябва да се направи както с увеличаването на парите, така и с тяхното разпределение. Заговори се за промяна на модела, после всичко затихна. А и реформата на здравния модел трябва да се направи само след постигнат консенсус. Българите много обичаме да откриваме топлата вода, а тя е открита отдавна. Нека видим другите държави как процедират“, посочи още зам.-председателят на БЛС. Според него, сегашният модел е добър, работил е в началото, но после нещо се е объркало. „Явно има неща, които трябва да се пипнат, за да са доволни всички“, обясни д-р Брънзалов.

Материалът Д-р Николай Брънзалов: Хората бият бялата престилка, защото бият системата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.