Д-р Нигяр Джафер: ДПС застава на 98 % зад шефа на НЗОК

38

98% от казаното от д-р Дечо Дечев ние бихме подкрепили и сме съгласни с това, което той казва, обяви пред БНР д-р Нигяр Джафер, депутат от ДПС и заместник-председател на Народното събрание. Тя коментира скандалното интервю на шефа на НЗОК, в което той открито признава, че не е съгласен с политиката, водена от здравния министър Кирил Ананиев, като намеква за лобизъм и преднамерено източване на касата, най-вече от частните болници. „Имаме и несъгласия. Ние сме за равнопоставеност на субектите, независимо от тяхната собственост“, уточни тя.

Във връзка с изявлението на шефа на касата за разлика в цените на лекарствата в различните болници д-р Джафер заяви: „Ако ме питате дали тези цени са законни и това, което се случва, е законно – да! При търговете, които се провеждат от държавните и общински болници, може да се постигне по-ниска цена, защото е нормално при един търг да има конкуренция и да се постигат такива ниски показатели. Да, законно е частните структури да купуват медикамента на по-висока цена. Друг е въпросът дали е справедливо и дали е ефективно харчене на публични ресурси, защото тези средства се покриват от НЗОК. Ето това визира д-р Дечев“.

По думите й напоследък сме свидетели сме на бунт на управителите на НЗОК. Според депутатът от ДПС, Министерството на здравеопазването е влязло в кръгова отбрана след изявлението на д- Дечев за източване на публични средства и лобизъм. Тя уточни, че д-р Дечев е предложен и избран от управляващото мнозинство. Припомняме, той е креатура на Цветан Цветанов, макар да е спрагян за близък както на ДПС, така и на среди от БСП, и вероятно добре съзнава, че това са последните му дни в управлението на сектора. „Той дойде на този пост с намерение да промени нещата в посока на прозрачно харчене на публичните средства, повече контрол и ефективно управление на здравните вноски на българите“, добави д-р Нигяр Джафер.

Материалът Д-р Нигяр Джафер: ДПС застава на 98 % зад шефа на НЗОК е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.