Д-р Мирослав Ненков: Моята рецепта е огън и меч

33

Огън и меч – това е рецептата на бившия служебен министър д-р Мирослав Ненков за лечение на здравеопазването. „С демократични принципи, с ненарушаването правата на разни бандити и престъпници, няма как да се оправи нещо, не само системата на здравеопазването. Има живи хора с имена и ЕГН-та, които през годините са сложили началото на разсипването на болниците във Враца и Ловеч, например. Тези хора си работят и си ходят по земята, няма им нищо“, заяви популярният анестезиолог пред БНТ. Само че докато беше министър и зам.-министър в няколко кабинета същите тези болници пак бяха разсипвани, а хората, отговорни за това не бяха „посечени“ от д-р Ненков.

Той коментира и новият здравен модел, който предстои Кирил Ананиев да престави в понеделник. „Тази демонополизация на НЗОК, която толкова много се харесва, няма да помогне на хората да се лекуват по-добре или там, където искат. Няма да помогне също така на лекарите и на цялата система. Ще бъде разпилян обществен ресурс не по предназначение. Може да бъде нещо хубаво състезанието между различните здравни фондове, ако то е на пазарен принцип. Само че тук, в Ориента, пазарният принцип работи по шуробаджанашка система. В нито една област в нашата държава няма конкуренция и изграждане на бизнес и човешки отношения на ниво конкуренция. Всичко е на ниво ти си на моя човек, аз съм на твоя човек. Затова според мен ще стане по-лошо, защото ще се появят още пробойни за изтичане напълно легално на обществените пари“, категоричен е д-р Ненков.

По думите му никой не казва честно на пациентите, че системата може да осигури помощ до определено ниво. „Оттам-нататък лечението може да стане чрез сключване на застраховки, с продаване на крави и на ниви“, допълни той. И предрече хаос в сектора.

Според д-р Мирослав Ненков общинските болници са много мощен иструмент в политическите битки на местно ниво. „Общинската болница не дава добър медицински продукт, но изпълнява социална функция. На леля Сийка й е спокойно, че там има болница и като се разкашля, влиза в болницата, пускат й една системка, е, тя си купува това-онова, но се прибира вкъщи. Заболяване, което може да се излекува амбулаторно, без да се влиза в болница. Много скъпо нещо е да имаш болница. Когато върху тази болница налазят кърлежи, то става още по-скъпо, защото те й изпиват кръвта. Получава се така, че общините не могат да си сложат мантинели по пътищата, но имат болници. Те работят трудно, не дават добър продукт, но осигуряват спокойствие на хората. Какъв е изходът от този казус? Пак моята теория – огън и меч. Хората трябва да разберат, че ако вместо тази болница има медицинска структура, която ще им окаже дори по-качествена помощ, ще бъде по-добре за тях“, обясни анестезиологът.

Материалът Д-р Мирослав Ненков: Моята рецепта е огън и меч е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.