Д-р Красимира Жекова: Усложненията след секцио са внезапни и непредвидими

37

Усложненията след секцио са внезапни и не могат да се предвидят, а рисковете съвсем не са малко. Това предупреди началникът на Родилното отделение в столичната болница „Св. Анна” д-р Красимира Жекова. В предаването „Най-добрите лекари” на Дарик радио специалистът увери, че за майката и плода няма нищо по-добро от едно неусложнено нормално раждане.

„Нека не забравяме, че раждането освен медицински, е и природен процес. Няма нищо по-добро от вагинално раждане. В случаите, когато се налага Цезарово сечение – да, но тогава ние вече сме сложили на кантар ползите и риска“, уточни д-р Жекова. По думите й проблемът е, че у нас не е регламентирано Цезаровото сечение по желание, заради което лекарите били принудени да „обличат това желание в най-различни медицински показатели.”

секцио
Д-р Красимира Жекова

Д-р Жекова добави, че не може да приеме да се прави секцио, само защото жената иска да роди по този начин. У нас обаче се получава така, че специализантите ни първо се учат да асистират при секцио, след което при нормално раждане. „Това е един от парадоксите на нашето време“, подчерта д-р Красимира Жекова.

Шефката на родилното в „Св. Анна“ предупреди още, че децата, родени чрез Цезарово сечение, в първите три години боледуват от дихателни заболявания с 40 % повече спрямо тези, дошли на бял свят по естествен път.

От общо 58 237 ражданията в страната през миналата година, извършени в 108 болници, 45 % са със секцио. В някои частни клиники делът на Цезаровите сечения достига до внушителните 90 %, което със сигурност не е нормално и няма как да е по медицински показатели. Наглостта на частните болници стига не само до погазване на морални казуси, но и на законови такива – масово се рекламира секцио по желание на промоционална цена. „Секциото е животоспасяваща операция и не трябва да се третира като приемлива алтернатива на нормалното раждане“, категорични са специалистите.

 

Материалът Д-р Красимира Жекова: Усложненията след секцио са внезапни и непредвидими е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.