Д-р Иван Маджаров: У нас безплатно е само евтиното

27

У нас безплатно е само евтиното и това трябва да се промени, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. „В момента НЗОК или държавата покриват такси, дейности и някои лекарства, които пациентите спокойно могат да си платят, защото говорим за между 1 и 5 лева, а когато влезеш в болница се оказва, че трябва да броиш понякога и 10 000 лева за импланти. Безплатно е да посетиш лекар или дейност, която струва 5 лева и знаете, че повдигнахме въпроса с потребителската такса при педиатрите и се получи много остра реакция. Всъщност в много от европейските държави се прилага точно тази система, – поносимо за населението минимално доплащане, както е примерно в България между 1, 2, 3 или 5 лева и никакво доплащане в скъпия сегмент. Не е страшно да се доплати 1 лев, страшното е, когато влезеш в болницата и те накарат да намериш отнякъде 10 хиляди лева. За прегледи и изследвания в извънболничната помощ, които на пациента биха стрували 2-5 лева, отиват стотици милиони, които биха били по-добре използвани, ако се насочат да платят нещо скъпо. Да не заплащаме в момента, в който сме най-уязвими, такива огромни суми, да не се налага изобщо да се говори за доплащане в болницата“, обясни д-р Маджаров пред БНР.  Той добави, че най-голямото доплащане и при лекарствата.

„Призовавам за малко повече смирение във всички нас. Всички сме пациенти, или сме били с близки, които са пациенти и сме гледали с надежда в очите на лекаря, за да очакваме, че той ще помогне на нашия близък или на самите нас. В крайна сметка науката не е всесилна, все още продължават да загиват и да умират хора по света. Твърденията, че в 21 век не може да се случи да почине някой от пневмония, за съжаление не са верни. Лекарите бихме искали нашите пациенти да оздравяват, но това е съвместен процес, процес на доверие между лекаря и пациента и само тогава може да разчитаме на успех“, коментира председателят на БЛС поредния разрив в отношенията между лекари и пациенти след смъртта на 3-годишния Алекс.

По думите му клиничните пътеки са били демонизирани през годините, а са създадени като алгоритъм, който да гарантира един път на лечение, диагностичен и лечебен на пациента, когато е влязъл в болница. „Обществото смята, че заплащането през клинични пътеки е порочно. Всъщност това е един алгоритъм, който трябва да бъде спазен, когато пациентът попадне в болница. Друг е въпросът, че не бяха въведени механизми за следене на качеството и за контрол и това доведе до опорочаване на идеята“, каза д-р Маджаров. Той беше категоричен, че цената на клиничните пътеки трябва задължително да бъде увеличена, както предлага БЛС при преговорите за новия рамков договор.

„Много работа има да се свърши още и тя не е свързана с лов на вещици или обвиняване на един или на друг, това губи ценно време и енергия на обществото. Ние всички трябва да се обединим около една единна стратегия за развитие и тя трябва да бъде минимум 15-годишна и не трябва да зависи от това кой е на власт. Рано или късно трябва да се случи, иначе ще настъпи крах“, категоричен е д-р Маджаров.

Материалът Д-р Иван Маджаров: У нас безплатно е само евтиното е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.