Д-р Емануил Найденов: Мутрите в здравеопазването нямат интерес от реформа

38

Мутрите в здравеопазването нямат интерес от реформа и само обща политическа воля може да доведе до промяна в системата, категоричен е неврохирургът от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Емануил Найденов, който е и част от гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване“.

„Статуквото в здравната система обслужва интереса на една група хора, независимо дали ще я наречем здравна олигархия или по друг начин. Не може да се прави нова система със стари мениджъри. Защото порочното състояние също е стабилно, то има механизми, които се борят срещу промяната – част от тези механизми са на ръководни звена. И в момента това статукво е стабилно, даже много стабилно – то може да буда правителства дори. Така че трябва да има политическа воля, всички настоящи и бъдещи политически сили трябва да постигнат консенсус и тази политика да се използва за здравеопазване, а не обратното – здравеопазването в удобни моменти да се използва за политика“, заяви д-р Найденов пред Дарик радио.

Той сравни здравеопазването ни с болен организъм, който страда освен от хронично недохранване, но и от много паразити. „Системата е хронично недофинансирана, но не може пък от друга страна да финансираш една система, т.е. да й подаваш храна, като знаеш, че в нейния храносмилателен тракт има паразити. Трябва да се елиминират тези паразити“, обясни лекарят.

Д-р Найденов призова и за бързо изграждане на национална детска болница, както и за повече човещина в отношенията между лекари и пациенти. По думите му няма нужда от излишни битки кой и как да я строи. „Дори в Камбоджа има детска болница. Скъпи хора, вие също имате деца – обединете се, разберете се! Просто в случая националният интерес изисква тази процедура да се ускори максимално, не да говорим за възмездие. На какво, г-н Борисов, искате възмездие? Знаете ли? Нека тези, от които зависи да тропнат по масата и да посочат за задача с приоритет такава болница да бъде изградена“, апелира медикът.

 

Материалът Д-р Емануил Найденов: Мутрите в здравеопазването нямат интерес от реформа е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.