Д-р Елена Георгиева: Не системата, а болестта уби Алекс

36

„Г-н Борисов търси възмездие. Аз бих казала: ние живеем в правова държава и аз разчитам на справедливост.“ Това заяви лекуващият лекар на починалото 3-годишно момченце, д-р Елена Георгиева от столичната Университетска болница „Проф. Иван Митев“ пред bTV.

Детето почина на 14 ноември. Още преди да са ясни резултатите от проверката какво точно се е случило премиерът обяви, че „трябва да има възмездие“ и нареди на здравния министър Кирил Ананиев да отстрани тримата директори на болниците, в които малкият Алекс е бил лекуван. На педиатъра д-р Георгиева било дадено да разбере, че в този момент е по-добре да не е в Педиатрията и тя излиза в неплатен отпуск.

„Преди да кажа каквото и да е, бих искала да изкажа моето най-дълбоко уважение към скръбта и трагизма на това семейство“ – започва д-р Георгиева. Тя продължи с категоричното заявление, че в случая не става въпрос за лекарска грешка, за забавен прием на детето или нещо, което е можело да бъде предотвратено.

„Не системата, а болестта уби Алекс“, каза тя и обясни диагнозата му: хеморагична пневмония. „Ангажиране постепенно на цялата дихателна система, увреждане на дихателните пътища, увреждане на дихателната повърхност на белия дроб, което се развива в рамките на часове. Увреждането на дихателната повърхност води до увреждане едновременно с това и на съдовете, което довежда до по-малки или по-големи кръвоизливи. С това се нарушават изцяло дихателните функции на белия дроб, независимо от това дали детето е интубирано, или не“, уточни д-р Георгиева.

Какво означава двустранни надбъбречни кръвоизливи – това, което е установено при аутопсията на детето? „В един момент организмът губи каквато и да било възможност за собствена защита. Надбъбреците подсигуряват имунната защита на организма и хомеостазата в тежки състояния. От един момент нататък човек – дете или възрастен – престава да може да разчита на защитата на собствения си организъм. Нещо, което ние наблюдавахме, за съжаление, в часовете, в които се борихме за живота на Александър и нещо, срещу което наистина нищо не може да се направи“, добави лекарката.

Но по думите й родителите не са имали врем да разберат своята трагедия, да я осмислят и ако могат – да я приемат. „Системата използва болката на родителите и я развя като знаме, и ги превърна в наказателна палка“, подчерта т“, подчерта д-р Георгиева. За нея използването на трагедията на семейството по начина, по който беше използван – като бухалка срещу лекари, е много опасно, защото поставя на изпитание желанието на младите лекари да станат педиатри. „Как младите хора, които са изключително амбициозни – тези, които са специализанти и стажанти при нас, изключително умни, работоспособни, с желание да усвоят една изключително тежка професия – как да продължат, ако всеки следващ ден могат да бъдат изправени, едва ли не, на позорен стълб? И ако аз имам готовност да отговарям за действията си минута по минута и час по час, някои от тях ще се страхуват дали ще успеят да го направят. Аз се уповавам на опита, на знанието и на предишните стотици случаи, с които съм се сблъсквала. Но за тях това ще бъде трудно“, попита тя.

Лекарката е категорична, че „нито за момент не съм си помислила, че това дете няма да бъде прието“. А на упреците, че приемът на Алекс в болницата е бил забавен и медиците са били нехайни отговаря така: „Единственото, което трябваше да направя е да съобразя възможностите на клиниката с необходимостта да постъпи едно дете, което в момента няма нужда от интензивно лечение. Това наложи аз да изведа дете, лекувано за пневмония – вече в по-добро здравословно състояние, което трябваше да бъде изписано следващите дни за домашно лечение. В момента, в който се борихме за живота на Алекс, в клиниката трябваше да бъде лекувано спешно кърмаче с тежка хипотрофия, с тежко заболяване, претърпяло оперативна интервенция в първите дни след раждането, с епилептичен статус – това е продължителен гърч, от който трябваше да бъде изведено. За да може това кърмаче, хипотрофично, с бъбречна недостатъчност, с продължителен гърч да остане да се лекува в клиниката, аз трябваше да изведа друго бебе на 13 дни, което да освободи място за определен период от време, след това отново да го приемем. Това са трудности и сложности, които нямах намерение да излагам на всеослушание, защото ние се сблъскваме всеки ден с тях, но ние поемаме отговорност. И когато видях, че родителите нямат готовност да послушат нашия съвет и да отидат в болници, които се намират на пет или десет минути от нас, реших и поех тази отговорност да размествам деца и да приемам тежко болни деца, които не би трябвало да приемам“, добави д-р Елена Георгиева.

 

Материалът Д-р Елена Георгиева: Не системата, а болестта уби Алекс е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.