Д-р Димитър Петров: Смесихме осигурителен модел с държавно финансиране

64

Проблемът на здравната система в момента е, че смесихме два модела – осигурителен и държавно финансиране, смята бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров. „Доболничната помощ категорично стои на здравноосигурителен принцип, болничната вече почти на бюджетен принцип е отишла. Когато се объркат двете системи по този начин, се потенцират отрицателните им страни, а не положителните“, обясни той. Именно тази регулация, по думите му, създава проблеми.

Д-р Петров беше категоричен, че замяната на клиничните пътеки с диагностично-свръзани групи ще „глътне“ поне с 40 % повече средства, отколкото се дават за болниците в момента и това спира управляващите, които и да са те, да въведат ДСГ.

„В същото време към НЗОК постоянно се прехвърлят дейности, които са несвойствени за здравноосигурителната система“, посочи още бившият подуправител на фонда. И иронично добави, че очаква скоро касата да започне да плаща и храната в болниците. За пример той даде фактът, че от догодина НЗОК ще покрива помощните средства за хората с увреждания. „Вместо да плащаме за програма за предотвратяване на инсултите, за да спасим повече хора, да ги излекуваме и предотвратим инвалидизацията им“, подчерта д-р Димитър Петров. По думите му никой не прави изчисления колко косвени разходи ще се спестят с внедряването на нова терапия каквото е тромболизата, а дори през тази година парите за модерното лечение на инсулт са орязани.

„Ситуацията с лекарствата е в същото положение, а решението е да се върви към Оценка на здравните технологии. За това обаче трябва да се създаде отделна институция, както е в другите държави, тя да получи собствена администрация и да започне наистина да върши тази работа“, каза още д-р Петров. Той беше категоричен, че медикаментите за редките болести не трябва да се покриват от здравната каса, а от специален държавен фонд. „Ситуацията не може да продължава по този начин, в противен случай НЗОК никога няма да може да задържи ръста на разходите за лекарства“, уточни експертът.

Материалът Д-р Димитър Петров: Смесихме осигурителен модел с държавно финансиране е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.