Д-р Дечев: Здравният ни модел е крайно десен и общинските болници нямат място в него

28

„Нашият здравноосигурителен модел е пазарен, в най-дясната му форма защото се гледа само приходът по определена дейност“, заяви управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред Нова телевизия. Затова, по думите му, призивите да се обичаме са популистки послания, които до нищо няма да доведат. „Някои от участниците в този модел категорично нямат място в него. Така и не успяха да се впишат общинските болници, в него няма място и детското и майчино здравеопзаване, никой обаче не прави предложения  тези участници в системата да бъдат извадени“, посочи д-р Дечев.

Според него, забавянето на промяната на модела само води до покачване на напрежението. „Идва момент, в който това напрежение нараства. То се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите не са доволни от това, което им се заплаща, а потребителят на услугата има проблеми с качеството, което получава“, обясни шефът на касата.

Д-р Дечо Дечев припомни, че в бюджета на НЗОК за 2020 г. има сериозно увеличение от близо 400 млн. лева, като половината от тях или 200 млн. лева ще бъдат за болнична помощ, 19 млн. лв. са за първичната доболнична помощ, а около 130 млн. за нови лекарства и повишаването на нивото на реимбурсираните към момента. По думите му обаче повишаването на парите категорично няма да промени качеството на системата. Д-р Дечев заяви, че ако средствата, които се дават за здравеопазване у нас, бъдат разпределени на по-малък брой участници на пазара, ще бъдат напълно достатъчни. Другата част от решението на проблема е допускането на участниците в допълнителното осигуряване.

Според управителя на касата, най-големият проблем в системата е нарушената връзка в този крайно десен модел между болничната и доболничната помощ, като илюстрира думите си с трагедията с починалото 3-годишно дете. „Най-краткият път в такава ситуация е личният лекар-педиатърът. Вместо това, родителите за първи преглед отиват на най-високото място в йерархията – Педиатричната болница, която пък не е окомплектована напълно. Детската болница е едно от лечебните заведения, за което всеки път се прави изключение, че не отговаря на изискванията. Но какво би променило наличието на Национална детска болница, за какво трябва да се дадат още едни 100 млн. лв., след като и сега в тази болница, за коментирания период, 30% от леглата са били свободни? Капацитетът на тази не се изпълнява, за да мислим за по-голяма болница“, категоричен е д-р Дечо Дечев.

Материалът Д-р Дечев: Здравният ни модел е крайно десен и общинските болници нямат място в него е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.