Д-р Дечев: Заедно с БЛС ще предложим нов модел за остойностяване на дейностите

48

Ще предложа, заедно с председателя на БЛС, модел за остойностяване на дейностите, по който те трябва да се заплащат чрез НЗОК или други осигурители. Това съобщи управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред Дарик радио. „Ако съм на този пост в близките три месеца, това ще се случи, но ще изисква ресурс, който ще е значително по-висок от този в момента. И тук именно се намесва политическата класа, която трябва да каже откъде ще дойде този ресурс“, подчерта д-р Дечев. По думите му именно несъответствие между ресурса, който се отделя за здраве и желанията какво да покрива той, води до всички конфликти в здравеопазването. „Заедно с ръководството на БЛС ще направим това, което не е правено досега – двете институции ще предложат общ модел на остойностяване на дейностите – обективен, съществуващ в Европа, срещу който политиците трябва да намерят финансиране“, добави шефът на касата.

По думите му рано или късно проблемите в здравеопазването ще трябва да се решат, защото в момента „нищо не наред – нито в лечебната дейност, нито в организацията на сектора“.

Според д-р Дечев, за да има истински контрол върху разходването на средствата, пациентите трябва да участват в него. „Сега, ако желаете, можете да си вземете персоналния код и сами да си направите проверката, какво е заплатила касата на ваше име, но това ви поставя в активна позиция. Моята идея е вие да сте в пасивната позиция и НЗОК да ви изпраща информацията при всяко плащане, така както правят банките, когато има движение по сметката ви“, обясни той.

Управителят на НЗОК заяви още, че ще иска да заложи информираността на пациентите в преговорите за НРД за следващата година, които ще започнат през август. „Ето ви нещо, което аз не съм чул от една пациентска организация да го поиска. Въпреки че това би трябвало да бъде топика. Аз не съм чул от тези, които ги споменах, нито един от тях да дойде в касата и да претендира за повишение на цена на клинична пътека. Или на даден преглед. Това не съм го чул. Единствените протести, които се организират, са за медикаменти – касата да ги заплаща. Това е областта, в която протестират“, коментира д-р Дечев, намеквайки за пореден път за обвързаност между пациентските организации и фармаиндустрията. Д-р Дечев някак свикна да хвърля полуобвинения в публичното пространство, но нито веднъж не представи доказателства за думите си. Освен това, не я ясно кое му е чудното на протестите на болните за достъп до иновативни лекарства, при условие, че съсловните организации защитават правата само на собствените си членове (доколко го правят е друг въпрос). Напомняме, че именно на БЛС и НЗОК е вменено да договорят цените на клиничните пътеки, в случай, че д-р Дечев е забравил.

Материалът Д-р Дечев: Заедно с БЛС ще предложим нов модел за остойностяване на дейностите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.