Д-р Дечев: С повече фондове парите ще станат по-малко

38

Демонополизацията на НЗОК и включването на частни фондове, които ще се конкурират с касата за парите на осигурените ще доведе до по-малко пари за здраве, заяви управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. „Това е реформата на МЗ, не на НЗОК“, така той коментира пред бтв предлагания от министър Кирил Ананиев нов здравен модел, който днес ще бъде представен официално. Така на практика двамата най-важни мъже в сектора влязоха в челен, макар и задочен сблъсък, което обаче не е прецедент и обикновено води до загуба на поста на единия.

„Целта на министъра трябва да е парите да станат повече, а от това, което ни предлага Ананиев, те си остават същите, но разпределени между повече играчи, което в крайна сметка ще ги направи по-малко“, обясни д-р Дечев. По думите му при демонополизация касата не би могла да се конкурира с другите фондове, защото те ще имат право на печалба, докато НЗОК няма такова право по закон. „Трябва да се подготвим за много силен натиск, защото по мое виждане тежестта на проблемите ще остане на гърба на НЗОК. Тоест големият контингент болни ще останат в касата. И същевременно приходната ни част, с която покриваме тези задължения на болните, ще се пренасочи на други места“, добави той.

Според Дечев самата НЗОК също ще има нужда от реформа – да се намали броят на регионалните каси, а персоналът да се пренасочи в дейности, които осъществяват контрол над разходите.

„Основното ми притеснение от предлагания модел за промяна е това, че касае само онези 4 милиарда лева, които даваме под формата на осигуровки. Има обаче едни приблизително още 4 млрд. лв., които като общество вадим от джоба си и плащаме. В момента предложението на министъра, за което искам да подчертая изрично, че не е предложение на НЗОК, не казва нищо за парите, които всички вадим от джоба си като директни плащания за здраве“, каза още д-р Дечо Дечев.

Материалът Д-р Дечев: С повече фондове парите ще станат по-малко е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.