Д-р Дечев поиска бюджет от 6 млрд. лева

40

Бюджет от 6 млрд. лева поиска от политиците управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев. „Ако желаем да получаваме европейско качество медицина и европейски достъп до лекарства, то на цялата политическа класа трябва да стане ясно, че бюджетът на НЗОК в близките две години трябва да се повиши поне с 50%, т.е. от 4 млрд. лева да стане 6 млрд. лева“, заяви д-р Дечев пред БНТ. По думите му съсловието не може повече да чака труда му да бъде оценен достойно. „Същевременно на входа на системата чакат много нови лекарства за реимбурсиране. Понякога даден терапия за един човек превишава 1 млн. лева“, подчерта шефът на касата.

Той коментира и „задачата“, която му постави прокуратурата. „По закон НЗОК, освен че трябва да подсигури определени медицински услуги, изделия и продукти, е задължена да осигури мерки и действия за тяхното най-рационално използване. Прокуратурата точно това проверява – доколко касата е правила това, което е длъжна по закон и иска да получи информация какви проверки са извършени и доколко те са били ефективни. Прокуратурата иска да се провери е до колко средствата, които е получил изпълнителят на медицинска помощ отговарят на реално вложените от него дейности, има ли отчетена фиктивна дейност, дали срещу парите, които е получил от НЗОК, той е изпълнил всички изисквания по тази дейност“, коментира д-р Дечев. И призна, че пробойнте в касата са публично известни, но докато проверките се извършват само по документи, които са попълнени изрядно, дупките ще продължат да зеят.

Управителят на НЗОК коментира и проблемът с доплащането в система, срещу което негодуват пациентите. „Проблемът е, че във времето някой е определил пакета от дейности, на които осигуреното лице има право. Всички тези дейности, изделия, лекарства, обаче струват пари. Когато някой е дал право на нещо, а срещу това не е подсигурил бюджет, се създава конфликт“, обясни той.

Според д-р Дечев, болниците у нас са прекалено много и това е една от причините парите в системата да не стигат и да се налага лимитиране. „Всяко разрешение за нова дейност, би трябвало да води след себе си подсигуряване на допълнителен ресурс, а то не е така. Ние сме с един ограничен ресурс, който се приема от парламента и затова колко болници ще имат достъп до него е изключително важно. В момента ресурсът е достатъчен, ако обаче бъде концентриран в по-малко изпълнители. Ще дам прост пример – трябва да стигнем до Пловдив с 11 литра бензин. Ако тръгнем с една кола, горивото ще ни стигне, но като се появят още превозвачи и кажат: „Ама чакайте, ние също имаме право да возим до Пловдив“, ще ни се наложи да разделим тези 11 лева между няколко коли. Тогава на никой няма да му стигне горивото“, коментира шефът на здравната каса.

„Рано или късно това, което предлага министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, ще се случи – ще влязат още осигурители и дейността ще се раздели на базов пакет и на такъв, за който трябва да плащаме допълнително. Това е категорично ясно. Другото категорично ясно е, че няма да се случи скоро, тъй като политическата сила, която го направи, ще събере много негативи“, допълни д-р Дечев. Той нарече предложението на ДПС за намаляване на ДДС върху лекарствата „нелепо“.

Материалът Д-р Дечев поиска бюджет от 6 млрд. лева е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.