Д-р Дечев: Парите в НЗОК ги дават хората, а заплатите – директорите

31

Кой колко пари „дава“ в здравната система се опита да обясни, включително и на тези, които я управляват, шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев. „Тези, които дават в НЗОК, са единствено такива като вас, мен и 6,5 млн. българи и бюджетът на касата се формира не от това кой е дал, а от тези 6,5 млн., които си внасят вноските. Държавата естествено също участва, осигурявайки определен контингент от тези 6,5 млн. души – пенсионери, служители, но не участва с пари в кеш. През последните години държавата се намесва активно в увеличаване на приходната част чрез НАП, т.е. осигурява условия тези вноски да се събират в по-голям процент”, посочи пред бтв д-р Дечев. Припомняме, в понеделник, след протест пред МС на КНСБ, властта за пореден обеща да „даде“ 200 млн. лева повече в бюджета на касата за следващата година.

„Протестите на медицинските специалисти не са насочени към когото трябва. Това е на практика един трудовоправен спор. Във всеки трудов договор има работодател и работник. В случая работниците протестират против това, което пише в техните договори”, коментира управителят на НЗОК. Той обясни, че министърът не е работодател и протестите съответно не трябва да бъдат към него. „Министърът е работодател на директорите на болниците, където работят тези хора. Той би трябвало да поправи грешките на неговите предшественици, които неглижираха години наред това, че определени болници формираха огромни загуби и не последваха мерки спрямо ръководството им. Първият ход трябва да бъде такъв – това ръководство на болница, което не може да осигури заплащане обективно спрямо обема и качеството на медицинските дейности, то просто трябва да си ходи“, заяви д-р Дечев.

Според него, основен проблем в системата са общинските болници, тъй като те не са успели да се впишат в сегашния здравен модел. По думите му те няма как да продължат да съществуват като търговски дружества и основната причина за това е, че те изпълняват социални функции.

„Решението за това обаче е политическо и не на една партия. Никоя партия не е в състояние да оправи нещата сама. Решението е консенсус между партиите за обща политика“, поясни д-р Дечев. Но е категоричен, че не трябва касата да финансира болници, които имат много малко дейност. И даде пример с една медицинска сестра, която публично показала фиша си със заплатата от 550 лв. Той проверил лично отделението и видял, че то е отчело 47 клинични пътеки за година. „Като обем работа това е едноседмично натоварване за една средна по обем операционна. Т. е. ако погледнем от тази гледна точка какво получава тя спрямо това, което отчита отделението ще излезе, че сестрата е взимала много висока заплата, а не ниска. Въпросът е как съществува такава дейност в една общинска болница с такъв малък обем”, добави шефът на НЗОК.

Малкият обем работа води до деквалификация на персонала, с което пада качеството на услугите, уточни Дечев и подчерта, че по този начин касата се превръща в организация, която издържа болниците, а не се грижи за качеството на продукта, който произвеждат тези лечебни заведения, а именно най-добрата услуга за пациента.

Материалът Д-р Дечев: Парите в НЗОК ги дават хората, а заплатите – директорите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.