Д-р Дечев: Цените за български пациенти в чужбина са надути

32

Цените, на които се лекуват българи в ЕС, не са същите, по които се лекуват другите граждани, алармира управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Според него, цените за българи са надути и в пъти по-високи. „По тази причина български пациент в чужда болница се превръща в „златна кокошка“ и някои посредници имат интерес тази практика да продължава да съществува. Този въпрос трябва да бъде обсъден на друго ниво и лично за мен не е ясно защо в рамките на един съюз трябва да има различни цени за едно и също заболяване и дейност“, заяви Дечев по време на днешното заседание на ресорната парламентарна комисия.  Пред депутатите той представи годишните отчети за бюджета и дейността на здравната каса за 2018 г.

„Увеличават се дълговете на НЗОК към чужди каси. До 30 юни тази година те са на стойност 271 млн. лв., спрямо 264 млн. през 2018 г.“, съобщи д-р Дечо Дечев. Той определи тенденцията на нарастване на задълженията като тревожна. Скокът на дълговете към касите в европейските страни се дължи на това, че все повече пациенти искат да се лекуват в чужбина. „Иновативните терапии са на непосилни цени, те ще увеличават разходите на НЗОК“, коментира още Дечев.

Депутатите от различните парламентарни групи се ангажираха да обсъдят с представителите си в европарламента възможностите за регулация на разходите на НЗОК за лечение на български граждани в чужбина.

През миналата година са издадени 609 заявления за лечение в чужбина, стана ясно от отчета на д-р Дечев. А сред най-честите заболявания, за които са били издавани са онкологични и хематологични. За лечение на деца пък са били издадеи 265 формуляра.

Общите приходи в бюджета на НЗОК през 2018-а са били със 78 млн. лева повече от планираните, като 67 от тях са били по линия на НАП, каза зам.- министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Допълнително събраните приходи от здравни вноски и от глоби са били разпределени основно за плащания за лекарства за домашно лечение – 30 млн.лв. , и за лечение на онкологични заболявания в болнични условия – 29 млн.лв. С над 144 млн. лв. са нараснали разходите за лекарства през 2018 г., а в болничната помощ със 186 млн. лева.

Материалът Д-р Дечев: Цените за български пациенти в чужбина са надути е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.