Д-р Даниела Дариткова поема ПГ на ГЕРБ, остава и здравен шеф

39

Д-р Даниела Дариткова е новият председател на парламентарната група на ГЕРБ, съобщи премиерът Борисов Борисов, а част от депутатите научиха новината заедно с журналистите. Припомняме, ден преди това Цветан Цветанов обяви своето напускане на лидерското място на ПГ ГЕРБ, както и излизането му от парламента като депутат заради скандала с евтините апартаменти. „Никога няма да мога да бъда Цветанов в парламентарната група. Вярвам, че в рамките на моите възможности ще търся консенсуса, ще търся устойчивото парламентарно мнозинство, което е изключително важно, за да функционира правителството и за да покажем наистина стабилност в държавата“, коментира Дариткова, минути след като Борисов обяви решението си. По думите й номинацията е едновременно оценка и предизвикателство.

„Д-р Далиткова е човек с качества и най-вече може да контролира групата в добрия смисъл на думата. Тя е компетентна, с добро излъчване, член е и на изпълнителната комисия“, аргументира избора си премиерът, въпреки че нито веднъж не я посочи за здравен министър, макар името й винаги да беше сред кандидатите за поста.

В момента Дариткова е председател на здравната комисия, заемала е същия пост и в 41-то и 43-то Народно събрание. Засега тя се зарече да остане начело на здравната комисия, както и да запази лекарската си практика.  И сякаш да докаже думите си в първия си ден като шеф на парламентарната група й се наложи да спасява колежка. Съпартийката и Ралица Добрева се задави с вода, а педиатърката бързо се справи със ситуацията.

После получи цветя от Цветанов, който на свой ред си тръна от парламента с чифт нови маратонки. За разлика от предшественика си д-р Дариткова се ползва с уважението на почти всички в парламента, тъй като фигурата й е консенсусна. „Цветя и рози по пътя и прашен и карамфили за нашата любов“, пожела на Дариткова председателят на НФСБ Валери Симеонов. От БСП бяха лаконични – оставката е формална, затова искат предсрочни избори.

Материалът Д-р Даниела Дариткова поема ПГ на ГЕРБ, остава и здравен шеф е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.